Hiusten lähtö ollut kovin pala

Ailan tarina
(Artikkeli julkaistu Kilpi-lehdessä 2/2011)

Saadessani kilpirauhasen vajaatoiminta- diagnoosin vuoden 2000 kesällä olin 39-vuotias. Nuorimmaiseni oli kolmevuotias ja olin ehtinyt olla neljä kuukautta töissä hoitovapaan jälkeen, joten en heti osannut kiinnittää huomiota väsymykseeni.

Työmatkani oli yhteen suuntaan noin 60 kilometriä ja jouduin ottamaan puolivälissä torkut, jotta jaksoin ajaa loppumatkan. Kaiken voittavan väsymyksen kanssa samaan aikaan ilmaantuivat poskiontelotulehdukset, joihin söin monet antibioottikuurit peräkkäin ilman apua. Painoni nousi nousemistaan, vaikka syömistottumukseni eivät muuttuneet.

Lopulta tajusin itse pyytää kilpirauhaskokeet. TSH oli 9,39, T4-V 7,9 ja TPO -vasta-aineet yli tuhat. Terveyskeskuslääkärin lähetteellä päädyin erikoissairaanhoitoon, jossa todettiin autoimmuunityreoidiitti ja sain Thyroxin-lääkityksen. Suvussani isäni puolella on struumaa, sisarellani ja tyttärelläni on jälkeeni todettu vajaatoiminta.

Vaihto Armouriin

Söin Thyroxinia vuoden 2006 syksyyn saakka, jolloin vertaistukipalstan innoittamana, kolme vuotta kestäneen selittämättömän kroonisen nokkosrokon sekä jatkuvien vajaatoimintaoireiden vuoksi päädyin antioksidanttiklinikalle Helsinkiin ja vaihdoin lääkitykseni Armour Thyroidiin. Armour poisti neljässä kuukaudessa ne vajaatoimintaoireet, joista kärsin kuuden Thyroxin-vuoden aikana. Ummetus ja hapen tunteen loppuminen kaikkosivat, hajuaisti ja hämäränäkö palasivat sekä hiusten kunto parani. Thyroxinin aiheuttamaa närästystä ei enää ollut ja myös sydämentykytykset vähenivät selvästi. Sain myös mittavan vitamiini- ja hivenaineohjeistuksen, jota edelleen noudatan. Nokkosrokkoa ei Armourkaan poistanut, siitä kärsin jo kahdeksatta vuotta.

Armour Thyroidin saatavuusongelmien vuoksi jouduin tekemään vaihdon Thyroidiin, mistä en ole kokenut minkäänlaista olotilan huonontumista, vaan se pelittää kuten Armourkin. Esimerkiksi sydämentykytykset, joita Armourinkin aikana siis aina välillä oli, ovat poistuneet lähes täysin. Koen olevani siis parhaassa mahdollisessa kunnossa mihin kilpirauhaslääkityksellä voin päästä.

Peruukkikin jo on

Oman vajaatoimintahistoriani uskon alkaneen jo noin 15-vuotiaana, jolloin hiukseni alkoivat ohentua päälaelta, eivätkä ole sen jälkeen tuuheutuneet enää. Peruukinkin jo omistan, mutta aika iso kynnys on se laittaa ensimmäisen kerran päähän. Hiusten lähtö onkin ollut kovin pala tässä sairaudessa.

Kuukautiskierto minulla oli täysin sekaisin 20-vuotiaasta lähtien. Painonpudotus on ollut lähes mahdotonta. Työmatkat hämäränäön puuttumisen vuoksi tuntuivat välillä kaaokselta.

Toivon että ihmiset osaisivat ajoissa epäillä vastaavissa tapauksissa kilpirauhashäiriötä, koska lääkärit eivät sitä meidän puolestamme tee.
Lääkitystä olen jokaisen lääkkeen aikana säätänyt neljänneksillä, joten toivon todella, että Suomeen saataisiin useampaa vahvuutta olevia lääkkeitä. Myös T3-lääkkeistä toivon runsaasti lääkäreille lisätietoa sekä oppia viitearvojen ja oireiden tulkintaan.

Mikäli Suomessa olisi ollut käytössä TSH:n muualla maailmalla oleva viitearvon yläraja 2,5, olisin saanut Thyroxinin käyttööni todennäköisesti ainakin kymmenen vuotta aiemmin, jos lapsuudessani alkaneeseen jatkuvaan infektiokierteeseeni sekä edellä kuvaamiini varhaisaikuisiän oireisiin olisi osattu puuttua ja kilpirauhasarvot tulkita.