2024
18.12.2024
Kohtaamisia 25 vuotta
Aloitan yhdistyksemme uutena puheenjohtajana vuoden alussa, hieman yllättäen. Tätä juttua kirjoittaessani on joulu vasta tulossa ja kaikki uusi vielä edessä. Lupauduin puheenjohtajaksi, koska minulla on järjestötyötaustaa, mutta etenkin koska tiesin voivani luottaa sekä edeltäjäni että muiden toimijoiden täyteen tukeen. Yhdessä me tätä teemme.
Yhdistyksemme viettää ensi vuonna 25-vuotisjuhlavuotta. Vuosi kuluu toisaalta yhdistyksen normaalin toiminnan parissa, mutta toisaalta haluamme tavata jäseniämme myös kahvittelun ja rupattelun merkeissä, teemalla Kohtaamisia 25 vuotta.
Alkutaipaletta puheenjohtajana helpottaa hyvä toimintasuunnitelma, josta on helppo lähteä liikkeelle. Vertaiskahvit jatkuvat entiseen tapaan. Vertaistapaamisten on todettu lisäävän merkittävästi pitkäaikaissairautta sairastavien ihmisten hyvinvointia myös verkossa toteutettuna. Jatkossa kannattaa miettiä, voitaisiinko kasvokkain tapahtuvien tapaamisen lisänä verkkovertaistapaamisilla saavuttaa uusia tuen tarvitsijoita.
Keväällä meillä kaikilla on vaikuttamisen paikka, kun huhtikuussa järjestetään sekä kunta- että aluevaalit. Hyvinvointialueilla tehdään päätökset, jotka vaikuttavat myös meille tärkeisiin tutkimuksiin ja hoitoihin sekä siihen, missä hoitoja kenties jatkossa saamme, lähellä vai kaukana. Äänestäminen on tärkeää.
Toivottavasti alkava vuosi tuo kaikille meille aikaa myös virkistäytymiseen, yhdessä tekemiseen ja olemiseen sekä lepoon ja rentoutumiseen.
Iloa ja valoa toivottaen
Ritva Silventoinen
puheenjohtaja
Pirkanmaan Kilpi ry
7.11.2024
Syyskokouksen päätöksiä
Yhdistyksemme kokoontui syyskokoukseen 19.10. Asialistalla oli vuoden 2025 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, jäsenmaksusta päättäminen, uuden puheenjohtajan valinta ja hallituksen jäsenten valinta erovuoroisten tilalle.
Jäsenmaksuksi vuodelle 2025 päätettiin 27 euroa. Summa noudattaa Kilpirauhasliiton vuosikokouksen päätöstä jäsenmaksun suuruudesta.
Pitkällisen selvitystyön ja keskustelujen jälkeen kokouksessa ei ollut valmisteltua esitystä hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2025–26. Keskustelimme osallistujien kanssa tilanteesta ja onneksemme kokousväen joukosta löytyi ehdokas, joka antoi suostumuksensa luotsata yhdistystämme seuraavat kaksi vuotta. 1.1.2025 aloittaa uutena puheenjohtajana Ritva Silventoinen. Onnittelemme Ritvaa ja toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi tähän mielenkiintoiseen ja tärkeään tehtävään. Ajan myötä tulette tapaamaan häntä ja tutustumaan eri tilaisuuksissamme.
Yhdistyksen hallitus vuonna 2025
Varsinaiset jäsenet: Tytti Artkoski, Tuija Isosomppi, Nina Lehto, Irene Mikkola, Airi Mustonen ja Mirja-Liisa Tuovila
Varajäsenet: Pirjo Hanhivaara, Leena Jalonen, Soili Nuotio-Keskitalo, Rakel Saarinen ja Tanja Väyrynen
Onnea koko hallitukselle luottamustehtäviin yhdistyksen hyväksi!
Vilkas toiminnan vuosi on lähenemässä loppuaan. On ollut ilo tavata eri tapahtumissamme. Ensi vuonna yhdistyksemme täyttää 25 vuotta. Aktiivinen toiminta jatkuu myös juhlavuonna, tervetuloa osallistumaan!
Asta Tirronen
4.8.2024
Ryhtyisitkö luotsaamaan yhdistystämme?
Olethan tietoinen, että sääntömääräisessä syyskokouksessa 19.10. yhdistyksellemme valitaan uusi puheenjohtaja? Nykyinen puheenjohtaja ei asetu enää ehdolle, joten toimikausi päättyy kuluvan vuoden lopussa.
Yhdistyslain pykälän 35 mukaan yhdistyksellä on oltava hallitus ja hallituksella on oltava puheenjohtaja. Mikäli tämä lain kohta ei täyty, vaarantuu yhdistyksemme toiminta jatkossa. Tämä olisi kovin valitettavaa yli 900 jäsenemme kannalta. Toiminta-alueemme Pirkanmaan hyvinvointialue on väestömäärältään maan suurin. Yhdistystämme tarvitaan kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaiden puolesta puhujana ja asiallisen, tutkitun tiedon jakajana. Lisäksi eri tapahtumamme tarjoavat vertaistukea ja virkistystä.
Olisiko sinulla kiinnostusta lähteä luotsaamaan yhdistystämme? Tehtävä on mielenkiintoinen, koska voit vaikuttaa kohderyhmämme paremman hoidon edistämisessä ja pääset kohtaamaan erilaisissa yhteisissä tapahtumissa alueellamme toimivien toisten sote-järjestöjen aktiivitoimijoita ja terveydenhuollon ammattilaisia. Lisäksi saat vaikuttaa yhdistyksemme toiminnan kehittämisessä ja uusien toimintamuotojen käynnistämisessä.
Tuleva puheenjohtaja saa kaiken yhdistyksen tuen ja perehdytyksen tehtäviin niin kauan kuin se on tarpeellista. Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää, jos sinua kiinnostaisi tämä mielenkiintoinen ja tärkeä luottamustehtävä.
16.5. Kilpirauhasliiton kilpirauhasviikon tiedote
Kilpirauhanen ja kansansairaudet kilpirauhasviikon teemana
Kansainvälistä kilpirauhasviikkoa vietetään 16. kerran 25.–31.5.2024. Viikon teemana on
kilpirauhanen ja kansansairaudet. Kansansairaudet ovat isoa osaa väestöstä koskevia sairauksia. Yleisyydestään ja vaikutuksista huolimatta kilpirauhassairauksia ei ole luokiteltu kansansairaudeksi. Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnalla on myös yhteyksiä moniin tunnettuihin kansansairauksiin, erityisesti sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.
Yli 350 000 ihmistä Suomessa sairastaa jotain diagnosoitua kilpirauhasen sairautta. Kilpirauhasen sairaus voi ilmetä kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintana, tulehduksena, struumana tai kasvaimina.
Kilpirauhasen sairauksista yleisin on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon korvattavaa lääkehoitoa sai maassamme viime vuonna 344 467 henkilöä (Kela 2024). Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkehoitoa saavien määrä on kasvanut vuosien 2009 ? 2023 välisenä aikana yli 120 000:lla.
”Kilpirauhasairaudet tulee huomioida kansansairautena ja kilpirauhassairauksiin vaadittava erityisosaaminen pitää turvata perusterveydenhuollossa. Kilpirauhassairauksien erityisosaaminen on siinäkin mielessä tärkeää, että niillä on selkeä yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Asianmukaisella hoidolla tilanteeseen voidaan kuitenkin vaikuttaa”, korostaa Kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt.
Kilpirauhasen toimintahäiriöillä yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen
Kilpirauhaspotilaiden tiedetään sairastuvan muuta väestöä herkemmin sydän- ja verisuonisairauksiin. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon voivat vaihdella lievästä voimakkaisiin. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa veren rasva-arvot, kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli ja triglyseridit, voivat kohota. Jos LDL-kolesterolia on paljon, sitä siirtyy valtimoverisuonten sisäkalvon alle aiheuttaen yhdessä tulehdussolujen kanssa valtimoiden kovettumista ja ahtautumista.
Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa verenkiertoon tavanomaista enemmän kilpirauhashormoneja. Silloin elimistö on tietynlaisessa ylivirittyneessä tilassa. Liikatoiminnan tyypillisiä oireita ovat sydämen tykytys ja rytmihäiriöt.
Sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan että liikatoiminnan on todettu lisäävän riskiä sairastua diabetekseen. Toisaalta kilpirauhassairauksia on diabeetikoilla enemmän kuin muulla väestöllä.
Kilpirauhasviikko näkyy eri puolella Suomea
Kilpirauhasliiton jäsenyhdistykset (kilpirauhasyhdistykset) esittäytyvät kilpirauhasviikon aikaan tapahtumissa eri puolilla Suomea. Yhdistykset mm. esittelevät alueellista toimintaansa sekä tarjoavat tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista. Tapahtumia järjestetään yhteensä 59, ympäri Suomen.
Lisätietoa kilpirauhasviikosta ja tapahtumista
https://kilpirauhasliitto.fi/kilpirauhassairaudet/kansainvalinen-kilpirauhasviikko-2024/
toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt, Kilpirauhasliitto: mirja.hellstedt@kilpirauhasliitto.fi, p. 040 707 3223
3.5.2024
Kaikille pirkanmaalaisille tarkoitettu digiklinikka on nyt auki
Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka on tarkoitettu kaikkien pirkanmaalaisten käyttöön ja sillä voi hoitaa monia terveysasioita. Mobiilisovelluksella tai verkkoselaimen kautta käytettävä digiklinikka on helppo ja nopea tapa olla yhteydessä hoitajaan tai lääkäriin.
Digiklinikalla asioidaan kirjoittamalla. Tarvittaessa voidaan avata myös videoyhteys. Digiklinikalle pitää tunnistautua joko mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Myös toisen puolesta voi asioida, jos siihen on valtuutus. Digiklinikalta saa apua moniin yleisiin terveysvaivoihin.
– Digiklinikalla hoidetaan esimerkiksi silmätulehdus-, flunssa- ja iho-oireita. Digiklinikalla asiakasta pyydetään täyttämään esitietokysely, mutta yhteydenottoihin vastaa ja hoidon tarpeen arvion tekee aina terveydenhuollon ammattilainen, kertoo ylilääkäri Jukka Karjalainen Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
Digiklinikan ammattilaiset ovat tavoitettavissa joka päivä kello 8–22 ja viestin digiklinikalle voi jättää kellon ympäri. Digiklinikka on avoinna aamusta iltaan myös lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Digiklinikan avautumisen jälkeenkin pirkanmaalaiset voivat edelleen soittaa tai tulla käymään omalla sosiaali- ja terveysasemalla. Digiklinikka ei korvaa näitä tuttuja asiointitapoja, vaan tulee uutena mahdollisuutena niiden rinnalle.
Digiklinikan avauduttua nykyiset terveysasemien chatit siirtyvät uudelle digiklinikalle. Muut hyvinvointialueen chat-palvelut sekä digitaaliset palvelut jatkavat ennallaan. Digiklinikan asiakasmaksut ovat samat kuin sosiaali- ja terveysasemalla: hoidon tarpeen arviointi ja hoitajan vastaanotto eivät maksa asiakkaalle, ja lääkärin vastaanotosta maksetaan normaali käyntimaksu. Digiklinikasta löytyy lisätietoa osoitteesta pirha.fi/digiklinikka.
14.1.2024
Vuosi 2023 paketoituna
Tammikuussa järjestimme yhdessä Aivolisäke-potilasyhdistys Sella ry:n kanssa lääkäriluennon aivolisäkkeen merkityksestä.
Tampereen vertaiskahveille kokoonnuimme seitsemän kertaa. Osa tapaamisista oli teemallisia. Tammikuussa keskustelimme yli- ja alivireydestä psykologin alustamana. Helmikuussa meille esiteltiin Lähitoritoimintaa, syyskuussa Martat perehdyttivät sienien tunnistamiseen ja marraskuussa oli Pirkanmaan Uniyhdistyksen alustamana aiheena uni.
Huhtikuussa oli suosittu Hyvinvointipäivä Varalassa.
Toukokuussa vietimme kilpirauhasiltaa Akaan Toijalassa. Kuulimme tietoa ravinnosta ja pöytään oli katettu kevyttä ja herkullista naposteltavaa.
Kesäkuussa Mies & grilli opasti meitä grillauksessa. Valmistimme ja nautimme yhdessä kesäisiä herkkuja kauniissa kesäillassa.
Elokuussa olimme mukana Hämeenpuiston puistofiestassa.
Taysin OLKA-pisteellä esittelimme toimintaamme kolme kertaa.
Taidekipittelyt toteutimme kaksi kertaa tutustuen Tampereen taide-elämyksiin.
Lokakuussa kokoonnuimme Ruovedellä Kirjakauppa Vinhassa keskustelemaan kilpirauhasasioista kahvin ja pienen suolaisen siivittämänä.
Marraskuussa vierailimme katsomassa Hämeenlinna Teatterin ”Kysy siskoilta”-musiikkiteatteriesitystä.
Joulukuussa vietimme lämminhenkisen pikkujoulun Ravintola Selmassa.
Lisäksi kokoonnuimme kevät- ja syyskokoukseen. Yhdistyksen hallitus piti työskentelypäivän tammikuussa ja yhdeksän kokousta.
Vapaaehtoistoiminnan panos oli noin 900 tuntia.
Kiitos kaikille tapahtumiimme osallistujille. Toimintaa riittää runsaasti myös kuluvalle vuodelle.
2023
19.10.2023
Äänestä vuoden vapaaehtoinen 2023
Vuoden vapaaehtoinen
Aivolisäkepotilas-yhdistys Sella ry ja Pirkanmaan Kilpi ry ovat ilolla ja lämmöllä ehdottamassa Anu Heralan valitsemista Vuoden vapaaehtoiseksi 2023.
Vapaaehtoistoiminta on Anun intohimo ja sydämen asia. Itsekin harvinaissairaana hän on jaksanut vuodesta toiseen olla tukemassa toisia sairastavia, jakamassa tietoa ja toivoa. Aivolisäkesairaiden hyvän hoidon puolesta vaikuttamisessa ja kehittämisessä Anun panos on mittava. Hän on 10 vuotta luotsannut valtakunnallisen Aivolisäkepotilas-yhdistys Sella ry:n toimintaa puheenjohtajana. Hän toimii myös yhdistyksen tukipuhelinhenkilönä ja opinnäytetyön asiantuntijana. Anu on ollut tuottamassa materiaalia akromegaliaan lääkeyhtiöyhteistyönä.
Anu on erittäin arvostettu toimija eri yhteisöjen yhteistoiminnassa. Hän itse pitää suorastaan juhlavana pestinä toimia kutsuttuna Tays:n asiakasraadissa. Anu arvostaa valtavasti sitä, että saa toimia Tampereen Seudun Vertaisverkon varapuheenjohtajana ja Sisä-Suomen vaikuttajaverkoston jäsenenä.
Anu on osallistunut vapaaehtoiskoulutuksiin, mm. Invalidiliito ry:n vertaistukihenkilöksi ja MTLH:n tuettujen lomien Lomaluotsiksi. Hän on osallistunut Tays:n Ilona-valmennukseen ja toimii sairaalavapaaehtoisena. OLKA-toiminnassa Anu on kiinteästi mukana esittelemässä Sella ry:tä.
Anun laaja-alainen kokemus vapaaehtoisena auttaa pitkäaikais- ja harvinaissairaita kohtaamaan sairautensa, saamaan tietoa ja tukea arjen haasteisiin ja näin lisäämään hyvinvointiaan.
3.8.2023
Sääntömääräinen syyskokous lauantaina 21.10. 2023 klo 13, Luminary-talo, Itsenäisyydenkatu 3, 2. krs. Tampereen Reumayhdistyksen tilat. Kokouksessa käsitellään vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valitaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle vuosiksi 2024–25. Tervetuloa!
19.3.2023
Pirkanmaan Kilpi ry:n kevätkokouksen kuulumiset
Lauantaina 18.3. pidimme kevätkokouksen. Hyväksyimme ja vahvistimme viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Yhdistyksen hallituksen varajäsen Johanna Erkkilä ilmoitti erostaan hallituksesta 1.3., koska hän palasi kahden vuoden vanhempainvapaalta töihin Kilpirauhasliittoon. Yhdistyksen sääntöjen mukaan varajäseniä pitää olla vähintään neljä. Kevätkokouksessa valittiin varajäseneksi Tanja Väyrynen. Tanjalla on erittäin pitkä kokemus eri luottamustehtävissä ja vapaaehtoisena kilpirauhasyhdistyksessä ja Kilpirauhasliitossa sekä koulutettuna kokemustoimijana ja työntekijänä liitossa. Toivotamme ilolla Tanjan tervetulleeksi yhdistyksemme hallitukseen, saamme runsain mitoin osaamista, tietoa ja taitoa toimintaamme.
13.3.2023
Kerro kokemuksiasi hyvinvointialueen terveyspalveluista
Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyivät v. 2023 alussa hyvinvointialueille. Pirkanmaan hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen suurin.
Keräämme yhdistyksessämme kokemuksia, miten kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaiden terveyspalvelut toteutuvat jatkossa Pirkanmaalla. Muuttuuko palvelujen saatavuus ja laatu tulevaisuudessa. Olemme avanneet lyhyen kyselyn kartoittaaksemme palvelujen sujuvuutta. Kysely tulee olemaan avoinna koko kuluvan vuoden ja jatkuu myös ensi vuoden. Kyselyyn voit vastata antamatta henkilötietojasi. Voit vastata myös useamman kerran, jotta mahdolliset muutokset palveluissa tulevat tietoomme ja voimme tarvittaessa hyödyntää niitä vaikuttamistyössämme. Kyselyyn pääset tästä
Kevätkausi on vielä siirtymävaihetta, mutta hyvinvointialueiden ja sosiaali- ja terveysministeriön alkuvuoden tiedotteiden mukaan palvelujen siirtymä on sujunut suunnitellusti ja havaitut ongelmat on saatu ratkaistua. Palautetta voit antaa myös suoraan hyvinvointialueelle pirha.fi/palaute.
2022
21.11.2022
Syyskokouksen päätöksiä
Yhdistyksemme syyskokous järjestetiin 15.10. Kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan seuraavat kaksi vuotta Asta Tirronen. Kokouksessa valittiin hallituksen varsinaiset ja varajäsenet erovuoroisten tilalle vuosille 2022-23. Hallituksen kokoonpano vuonna 2023 on:
- Varsinaiset jäsenet: Nina Lehto, Irene Mikkola, Airi Mustonen, Sirkka Ojala-Lahtinen, Mirja-Liisa Tuovila
- Varajäsenet: Johanna Erkkilä, Leena Jalonen, Pirjo Niemi, Anja Saastamoinen
6.9.2022
Yhdistyksemme nimi on nyt Pirkanmaan Kilpi ry
Kevätkokouksessa käsittelimme sääntömuutoksen, joka sisälsi myös nimenmuutoksen. Patentti- ja rekisterihallitus vahvisti uudet säännöt 5.9.2022. Isompia muita muutoksia ei sääntöihin tullut. Merkittävimpänä on lisäys, että yhdistyksen kokouksiin voi hallituksen päätöksellä osallistua postitse, tietoliikenneyhteyden kautta tai muun teknisen apuvälineen kautta kokouksen aikana tai ennen kokousta. Tämä edellyttää, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää tavallisessa yhdistyksen kokouksessa noudatettaviin menetelmiin verrattavalla tavalla.
4.8.2022
Kiitos jäsenkyselyyn vastanneille!
Saimme vastauksia yhteensä 183. Olemme jo syksyn toiminnassamme osittain huomioineet vastanneiden toiveita. Käsittelemme vastauksia syksyn mittaan tulevaa toimintaa suunnitellessamme. Kaikkia toiveita emme pysty toteuttamaan, mikäli emme saa lisää vapaaehtoisia toimintaamme. Erityisesti kaipaamme ryhmänvetäjiä eri puolelle maakuntaa. Tarjoamme koulutusta ja tukea ryhmänvetäjille ja tietenkin mielekästä toimintaa. Otathan yhteyttä, jos sinä voisit olla perustamassa ryhmää omalle paikkakunnallesi. Sähköposti pirkankilpi@gmail.com.
Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvoimme 100 euron lahjakortin. Voittaja on Pentti Mäntästä, lämpimät onnittelut!
24.5.2022
Pieni historiallinen katsaus Maailman kilpirauhaspäivän ja -viikon viettämiseen
Kilpirauhaspäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 Euroopan kilpirauhaslääkäreiden yhdistyksen aloitteesta (ETA – European Thyroid Association). Samana vuonna kansainvälinen kilpirauhaspotilaiden järjestö Thyroid Federation International (TFI) käynnisti suunnittelun kilpirauhastietoisuuden viikon viettämisestä. Jo seuraavana vuonna 2009 järjestettiin ensimmäinen kilpirauhasviikko. Usean vuoden ajan viikon ajankohta hieman vaihteli toukokuun loppupuolella. Vuonna 2018 Suomen Kilpirauhasliiton esityksestä viikkoa päätettiin viettää 25.–31.5. Viikko päättyy 1.6. vietettävään lisäkilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien kansainväliseen päivään. Kilpirauhasliitto otti jo vuosia sitten toimintansa alle myös lisäkilpirauhasta sairastavat. Hienoa, että TFI seurasi liiton esimerkkiä ja lisäkilpirauhasta sairastavat huomioidaan toiminnassa. Lisäksi heinäkuu on nimetty lisäkilpirauhasta sairastavien teemakuukaudeksi.
16.05.2022
Jos et ole vielä vastannut jäsenkyselyyn, niin hyvin ehdit
Kyselyyn pääset tämän linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/01072941EEA180B7
Vastaathan viimeistään 22.5.2022, kiitos! Vastata voit täysin nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.
12.05.2022
Ensimmäinen kattava suomenkielinen tietopaketti fibromyalgian omahoidosta
Kilpirauhasta sairastavilla on lukuisia liitännäissairauksia. Yksi näistä monista on fibromyalgia. Henkilöllä voi olla diagnosoitu fibromyalgia tai hän kärsii fibromyalgiaan viittaavista oireista, joille ei ole saatu selitystä tai diagnoosia. Oirekenttä on laaja ja usein on vaikea erottaa, mistä missäkin oireesta on kyse, koska ne voivat liittyä moniin erilaisiin sairauksiin tai toimintahäiriöihin.
Fibromyalgian oireita ovat muun muassa pitkäkestoinen ja laaja-alainen tuki- ja liikuntaelimistön kipu, joka ei selity vammalla, vauriolla tai tulehduksella. Muita tavallisia oireita ovat uupumus, muistihäiriöt, virkistämätön uni sekä yli- ja alivireyden vaihtelut.
Fibromyalgiaa sairastaa 2–5 % väestöstä. Sen taustalla on kipujärjestelmän herkistyminen. Suurin osa sairastuvista on työikäisiä naisia.
Fibromyalgiassa omahoidolla on tärkeä asema, muistuttaa reumatologian erikoislääkäri Markku Mali. ”Lääkehoidon tarkoitus on tarvittaessa tukea kivun omahoidon onnistumista. Yksinään sen teho on rajallinen. Kivun itsehoitokeinot ovat tärkein osa fibromyalgian hoitoa. Toimintakykyä ja kivun hallintaa auttaa erityisesti liikunta ja kunnon kohottaminen, unen laadun parantaminen sekä stressi- ja kuormitustekijöiden vähentäminen”, Mali toteaa.
Oikea tieto fibromyalgiasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä vähentää fibromyalgiaa sairastavan epätietoisuutta ja pelkoa. Ymmärrys kroonistuneen kivun luonteesta on hyvä hoidon perusta sekä kuntoutumisen alku. Oikea-aikainen, pienin askelin, itselle sopivaan tahtiin etenevä ja pitkäjänteinen omahoito on tärkeä osa kuntoutumista.
Reumaliitto on julkaissut fibromyalgiapolku.fi- verkkosivuston, joka tarjoaa tutkittua tietoa sairauden omahoidon tueksi. Fibromyalgiapolku-sivuston suunnittelussa on ollut mukana moniammatillinen tiimi terveydenhuollon osaajia sekä ryhmä fibromyalgiaa sairastavia ihmisiä. Suunnittelussa on hyödynnetty palvelumuotoilun menetelmiä. Sivusto on ensimmäinen kattava suomenkielinen tietopaketti fibromyalgian omahoidosta. Se löytyy osoitteesta fibromyalgiapolku.fi.
30.4.2022
Vastaathan jäsenkyselyyn
Olemme avanneet jäsenkyselyn, jolla keräämme tietoa ja toiveita odotuksistasi yhdistyksemme toiminnasta. Kyselyyn vastaaminen on todella tärkeää, jotta voimme suunnata tulevaa toimintaamme tarpeiden mukaisesti ja kohdentaa resurssit oikein. Kyselyn alkuosassa kartoitamme toiveita toiminnastamme ja loppuosassa kartoitamme tarpeita erilaisten digitoimintojen kehittämiseksi ja miten tällä hetkellä hyödynnät näitä palveluja. Vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 15 minuuttia.
Kyselyyn pääset tämän linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/01072941EEA180B7
Vastaathan viimeistään 22.5.2022, kiitos! Vastata voit täysin nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.
Vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme lahjakortin voittajan toiveet huomioiden.
3.1.2022
Meille kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaille tärkeimmät vaalit ovat aivan pian!
Miksi tärkeimmät? Koska aluevaaleissa valitaan Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto, joka päättää tulevien terveyspalvelujen järjestämisestä maakunnassamme. Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 valtuutettua. Valtuutetut päättävät budjetista ja muun muassa siitä, millaiset sotepalvelut tulevissa sotekeskuksissa on. Yksi tärkeimpiä asioita on palveluverkosta päättäminen. Valtuutetut päättävät millaisia tulevaisuuden sotekeskukset ovat ja miten laaja terveyskeskusverkosto on. Valtuutettujen käsissä on se, miten moneen keskukseen hyvinvointialueen rahat jatkossa riittävät. Jokaisella valtuutetulla pitää olla kykyä ennakoida ja arvioida tulevaisuutta. Valtuutettu voi edistää muutosta ja uudistusta, nykyiset rakenteet eivät ole riittäviä ja toimivia. Valtuutetulla pitää olla taloudellista ajattelua, kykyä arvioida koko toimialan tulevaisuutta ja arvioida hyvinvoinnin tekijöitä.
Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhaspotilaiden palvelujen laatu, taso ja saatavuus ovat näiden tulevien päättäjien käsissä. On todellakin merkitystä, ketkä päättävät hoitomme järjestämisestä. Tutustu ehdokkaisiin, kysy, haastattele ja haasta! Käy eri vaalikoneissa etsimässä sinulle sopivin ehdokas.
Nyt on aika vaikuttaa! Lisätietoa hyvinvointialueista, tehtävistä ja aluevaltuutettujen vastuista löydät esimerkiksi: https://vaalit.fi/aluevaalit
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Ennakkoäänestys kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1. 2022.
Muista äänestää!
2021
2.11.2021
Erityisuimakortti, mikä se on?
Pirkanmaallamme on 23 kuntaa/kaupunkia, mutta vain 7 paikkakunnalla on uimahalli (Nokia, Ylöjärvi, Tampere, Orivesi, Valkeakoski, Jämsä ja Mänttä-Vilppula). Uimahalleihin on perinteisesti saanut alennuslippuja mm. eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät. Nyt on kuitenkin näiden lisäksi olemassa erityisuimakortti, josta kerromme nyt hieman lisää.
Mikäli olet Tampereen tai Oriveden asukas, sinulla on kilpirauhasta sairastavana mahdollisuus saada oman kaupunkisi erityisuimakortti liikuntapalvelusta. Jos sinulla ei vielä ole lääkärin B lausuntoa, niin nyt se kannattaa hankkia. Tällöin saat Kela -korttisi taakse tunnuksen 104.
Erityisuimakortti
- on tarkoitettu eri tavoin vammaisille ja pitkäaikaissairaille aikuisille henkilöille edistämään omaehtoista uintiharrastusta. Kortti on henkilökohtainen.
- saa joko nimetyillä KELA-kortin tunnuksilla tai lääketieteelliseen lausuntoon perustuvalla todistuksella merkittävästä haitasta. Perusteet tarkistetaan vuosittain.
- kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan tunnus on 104.
- asioidessaan uimahallissa erityisuimakortin haltijan tulee pyydettäessä pystyä todistamaan henkilöllisyytensä kuvallisella henkilötodistuksella.
- mikäli asiakas kadottaa erityisuimakortin, hänelle voidaan ladata maksukuittia vastaan kadonneelle kortille jäänyt sisältö maksua vastaan. Tällöin kadonnut kortti mitätöityy. Uusimisesta menee 20 € toimistomaksu.
Tampere
- on voimassa 6 kk tai 1 v ostopäivästä lukien, jonka jälkeen se voidaan ladata uudelleen.
- käy Pyynikin, Hervannan ja Tesoman uimahalleissa sekä Tampereen uintikeskuksessa niiden aukioloaikoina. Kortti ei ole voimassa maauimalassa.
- myydään liikuntapalveluista, Ratinan rantatie 1 B, 33100 Tampere, (Tampereen stadion). Hakijan tulee aina korttia henkilökohtaisesti noutaessaan esittää todistus henkilöllisyydestään ja luotettava selvitys perusteista kortin myöntämiseksi.
- hinnat: 6 kk maksaa 65 € ja 1 v maksaa 130 €
Orivesi
- käy Oriveden uimahallissa. Osoite on Koulutie 3
- myydään liikuntapalvelusta
- hinnat: 6 kk maksaa 60 €, ei ole 1 v kautta
Tutustu asiaan vielä kaupunkien omien nettisivujen kautta!
Tavataan Tampere-talossa K50-messuilla 9.10. yhdistyksemme ständillä 108!
Messujen tarkoitus on tarjota aikuisille ihmisille oma tapahtuma. Tapahtuma on leikkimielisesti kielletty alle 50-vuotiailta. Kaikenikäiset ovat toki tervetulleita. Messuille on vapaa pääsy.
Messuilla voit nauttia viihteellisestä ohjelmasta ja mielenkiintoisista tietoiskuista terveydestä, hyvinvoinnista, matkailusta ja kulttuurista. Näytteilleasettajia on yrityksistä, kunnista ja järjestöistä.
Pirkanmaan kilpirauhasyhdistyksen ständillä jaamme tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista, kerromme tulevasta toiminnastamme ja ajankohtaisista yhdistyskuulumisistamme. Vierailjoiden kesken järjestämme arpajaiset. Tarjolla on tiedon ja materiaalin lisäksi pientä makeaa.
Tapahtuma on yleisölle avoinna klo 11–17. Tapahtuma käynnistyy ohjelmalavalla klo 11.15 Tampere-talon 2. kerroksessa, Sopraano-tilassa. Tartu mikkiin-ohjelmasta tuttu Sami Hintsanen toivottaa messuvieraat tervetulleiksi ja toimii ohjelmalavan juontajana.
Tapahtuman viralliset nettisivut löydät osoitteesta https://www.k50messut.fi/
K50-messuilla on huomioitu hygienia-asiat erityisen tarkasti, ja Tampere-talo noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja neuvoja.
Puheenjohtajavaihdos
Anja Salvas jätti puheenjohtajan tehtävät toukokuussa toimittuaan yhdistyksen aktiivina 18 vuotta, josta puheenjohtajana 15 vuotta. Kiitämme tuhannesti Anjaa yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä näinä vuosina. Toivomme, että saamme pitää Anjan edelleen mukana vapaaehtoistoiminnassa, jotta kaikki se tieto ja taito, jota hänellä on, olisi jatkossakin käytössä yhdistyksen hyväksi.
Yhdistyksen kevätkokous 15.5. valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Asta Tirrosen. Asta toimi aikaisemmin Kilpirauhasliiton toiminnanjohtajana jääden tehtävästään eläkkeelle alkuvuodesta 2021. Muutto entiseen kotikaupunkiin Tampereelle mahdollisti vapaaehtoistoiminnan ja luottamustehtävät Pirkanmaan kilpirauhasyhdistyksessä.
Toiveikkaina tulevaisuuteen
Yhdistyksemme toiminta on pandemian vuoksi ollut hiljaisella liekillä. Mikäli koronatilanne sallii, syksyn mittaan käynnistämme kasvokkain tapaamisia. Vertaistapaaminen on elokuussa ja jo kaksi kertaa siirtyneet K50-Messut lokakuussa. Tarkemmat tiedot ajankohdista löydät Tapahtumat-valikon alta. Muusta toiminnastamme tiedotamme tulevissa Kilpi-lehdissä ja näillä sivuillamme. Suhtaudumme toiveikkaina tilanteen ja toiminnan normalisoitumiseen.
Toivotamme jäsenillemme ja sivumme seuraajille kaunista kesää. Nautitaan valosta ja lämmöstä ja kerätään energiaa tulevaan!