2024

14.1.2024

Vuosi 2023 paketoituna

Tammikuussa järjestimme yhdessä Aivolisäke-potilasyhdistys Sella ry:n kanssa lääkäriluennon aivolisäkkeen merkityksestä.

Tampereen vertaiskahveille kokoonnuimme seitsemän kertaa. Osa tapaamisista oli teemallisia. Tammikuussa keskustelimme yli- ja alivireydestä psykologin alustamana. Helmikuussa meille esiteltiin Lähitoritoimintaa, syyskuussa Martat perehdyttivät sienien tunnistamiseen ja marraskuussa oli Pirkanmaan Uniyhdistyksen alustamana aiheena uni.

Huhtikuussa oli suosittu Hyvinvointipäivä Varalassa.

Toukokuussa vietimme kilpirauhasiltaa Akaan Toijalassa. Kuulimme tietoa ravinnosta ja pöytään oli katettu kevyttä ja herkullista naposteltavaa.

Kesäkuussa Mies & grilli opasti meitä grillauksessa. Valmistimme ja nautimme yhdessä kesäisiä herkkuja kauniissa kesäillassa.

Elokuussa olimme mukana Hämeenpuiston puistofiestassa.

Taysin OLKA-pisteellä esittelimme toimintaamme kolme kertaa.

Taidekipittelyt toteutimme kaksi kertaa tutustuen Tampereen taide-elämyksiin.

Lokakuussa kokoonnuimme Ruovedellä Kirjakauppa Vinhassa keskustelemaan kilpirauhasasioista kahvin ja pienen suolaisen siivittämänä.

Marraskuussa vierailimme katsomassa Hämeenlinna Teatterin ”Kysy siskoilta”-musiikkiteatteriesitystä.

Joulukuussa vietimme lämminhenkisen pikkujoulun Ravintola Selmassa.

Lisäksi kokoonnuimme kevät- ja syyskokoukseen. Yhdistyksen hallitus piti työskentelypäivän tammikuussa ja yhdeksän kokousta. 

Vapaaehtoistoiminnan panos oli noin 900 tuntia. 

Kiitos kaikille tapahtumiimme osallistujille. Toimintaa riittää runsaasti myös kuluvalle vuodelle.

2023

19.10.2023

Äänestä vuoden vapaaehtoinen 2023 

Vuoden vapaaehtoinen

Aivolisäkepotilas-yhdistys Sella ry ja Pirkanmaan Kilpi ry ovat ilolla ja lämmöllä ehdottamassa Anu Heralan valitsemista Vuoden vapaaehtoiseksi 2023.

Vapaaehtoistoiminta on Anun intohimo ja sydämen asia. Itsekin harvinaissairaana hän on jaksanut vuodesta toiseen olla tukemassa toisia sairastavia, jakamassa tietoa ja toivoa. Aivolisäkesairaiden hyvän hoidon puolesta vaikuttamisessa ja kehittämisessä Anun panos on mittava. Hän on 10 vuotta luotsannut valtakunnallisen Aivolisäkepotilas-yhdistys Sella ry:n toimintaa puheenjohtajana. Hän toimii myös yhdistyksen tukipuhelinhenkilönä ja opinnäytetyön asiantuntijana. Anu on ollut tuottamassa materiaalia akromegaliaan lääkeyhtiöyhteistyönä.

Anu on erittäin arvostettu toimija eri yhteisöjen yhteistoiminnassa. Hän itse pitää suorastaan juhlavana pestinä toimia kutsuttuna Tays:n asiakasraadissa. Anu arvostaa valtavasti sitä, että saa toimia Tampereen Seudun Vertaisverkon varapuheenjohtajana ja Sisä-Suomen vaikuttajaverkoston jäsenenä.

Anu on osallistunut vapaaehtoiskoulutuksiin, mm. Invalidiliito ry:n vertaistukihenkilöksi ja MTLH:n tuettujen lomien Lomaluotsiksi. Hän on osallistunut Tays:n Ilona-valmennukseen ja toimii sairaalavapaaehtoisena.  OLKA-toiminnassa Anu on kiinteästi mukana esittelemässä Sella ry:tä.

Anun laaja-alainen kokemus vapaaehtoisena auttaa pitkäaikais- ja harvinaissairaita kohtaamaan sairautensa, saamaan tietoa ja tukea arjen haasteisiin ja näin lisäämään hyvinvointiaan. 


3.8.2023

Sääntömääräinen syyskokous lauantaina 21.10. 2023 klo 13, Luminary-talo, Itsenäisyydenkatu 3, 2. krs. Tampereen Reumayhdistyksen tilat. Kokouksessa käsitellään vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valitaan hallituksen jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle vuosiksi 2024–25. Tervetuloa!


19.3.2023

Pirkanmaan Kilpi ry:n kevätkokouksen kuulumiset

Lauantaina 18.3. pidimme kevätkokouksen. Hyväksyimme ja vahvistimme viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Yhdistyksen hallituksen varajäsen Johanna Erkkilä ilmoitti erostaan hallituksesta 1.3., koska hän palasi kahden vuoden vanhempainvapaalta töihin Kilpirauhasliittoon. Yhdistyksen sääntöjen mukaan varajäseniä pitää olla vähintään neljä. Kevätkokouksessa valittiin varajäseneksi Tanja Väyrynen. Tanjalla on erittäin pitkä kokemus eri luottamustehtävissä ja vapaaehtoisena kilpirauhasyhdistyksessä ja Kilpirauhasliitossa sekä koulutettuna kokemustoimijana ja työntekijänä liitossa. Toivotamme ilolla Tanjan tervetulleeksi yhdistyksemme hallitukseen, saamme runsain mitoin osaamista, tietoa ja taitoa toimintaamme.


13.3.2023

Kerro kokemuksiasi hyvinvointialueen terveyspalveluista

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyivät v. 2023 alussa hyvinvointialueille. Pirkanmaan hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen suurin.

Keräämme yhdistyksessämme kokemuksia, miten kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaiden terveyspalvelut toteutuvat jatkossa Pirkanmaalla. Muuttuuko palvelujen saatavuus ja laatu tulevaisuudessa. Olemme avanneet lyhyen kyselyn kartoittaaksemme palvelujen sujuvuutta. Kysely tulee olemaan avoinna koko kuluvan vuoden ja jatkuu myös ensi vuoden. Kyselyyn voit vastata antamatta henkilötietojasi. Voit vastata myös useamman kerran, jotta mahdolliset muutokset palveluissa tulevat tietoomme ja voimme tarvittaessa hyödyntää niitä vaikuttamistyössämme. Kyselyyn pääset tästä

Kevätkausi on vielä siirtymävaihetta, mutta hyvinvointialueiden ja sosiaali- ja terveysministeriön alkuvuoden tiedotteiden mukaan palvelujen siirtymä on sujunut suunnitellusti ja havaitut ongelmat on saatu ratkaistua. Palautetta voit antaa myös suoraan hyvinvointialueelle pirha.fi/palaute.


2022

21.11.2022

Syyskokouksen päätöksiä

Yhdistyksemme syyskokous järjestetiin 15.10. Kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan seuraavat kaksi vuotta Asta Tirronen. Kokouksessa valittiin hallituksen varsinaiset ja varajäsenet erovuoroisten tilalle vuosille 2022-23. Hallituksen kokoonpano vuonna 2023 on:

 • Varsinaiset jäsenet: Nina Lehto, Irene Mikkola, Airi Mustonen, Sirkka Ojala-Lahtinen, Mirja-Liisa Tuovila
 • Varajäsenet: Johanna Erkkilä, Leena Jalonen, Pirjo Niemi, Anja Saastamoinen

6.9.2022

Yhdistyksemme nimi on nyt Pirkanmaan Kilpi ry

Kevätkokouksessa käsittelimme sääntömuutoksen, joka sisälsi myös nimenmuutoksen. Patentti- ja rekisterihallitus vahvisti uudet säännöt 5.9.2022. Isompia muita muutoksia ei sääntöihin tullut. Merkittävimpänä on lisäys, että yhdistyksen kokouksiin voi hallituksen päätöksellä osallistua postitse, tietoliikenneyhteyden kautta tai muun teknisen apuvälineen kautta kokouksen aikana tai ennen kokousta. Tämä edellyttää, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää tavallisessa yhdistyksen kokouksessa noudatettaviin menetelmiin verrattavalla tavalla. 

4.8.2022

Kiitos jäsenkyselyyn vastanneille!

Saimme vastauksia yhteensä 183. Olemme jo syksyn toiminnassamme osittain huomioineet vastanneiden toiveita. Käsittelemme vastauksia syksyn mittaan tulevaa toimintaa suunnitellessamme. Kaikkia toiveita emme pysty toteuttamaan, mikäli emme saa lisää vapaaehtoisia toimintaamme. Erityisesti kaipaamme ryhmänvetäjiä eri puolelle maakuntaa. Tarjoamme koulutusta ja tukea ryhmänvetäjille ja tietenkin mielekästä toimintaa.  Otathan yhteyttä, jos sinä voisit olla perustamassa ryhmää omalle paikkakunnallesi. Sähköposti pirkankilpi@gmail.com.

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvoimme 100 euron lahjakortin.  Voittaja on Pentti Mäntästä, lämpimät onnittelut!

24.5.2022

Pieni historiallinen katsaus Maailman kilpirauhaspäivän ja -viikon viettämiseen

Kilpirauhaspäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 Euroopan kilpirauhaslääkäreiden yhdistyksen aloitteesta (ETA – European Thyroid Association). Samana vuonna kansainvälinen kilpirauhaspotilaiden järjestö Thyroid Federation International (TFI) käynnisti suunnittelun kilpirauhastietoisuuden viikon viettämisestä. Jo seuraavana vuonna 2009 järjestettiin ensimmäinen kilpirauhasviikko. Usean vuoden ajan viikon ajankohta hieman vaihteli toukokuun loppupuolella. Vuonna 2018 Suomen Kilpirauhasliiton esityksestä viikkoa päätettiin viettää 25.–31.5. Viikko päättyy 1.6. vietettävään lisäkilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien kansainväliseen päivään. Kilpirauhasliitto otti jo vuosia sitten toimintansa alle myös lisäkilpirauhasta sairastavat. Hienoa, että TFI seurasi liiton esimerkkiä ja lisäkilpirauhasta sairastavat huomioidaan toiminnassa. Lisäksi heinäkuu on nimetty lisäkilpirauhasta sairastavien teemakuukaudeksi.

16.05.2022

Jos et ole vielä vastannut jäsenkyselyyn, niin hyvin ehdit

Kyselyyn pääset tämän linkin kautta  https://link.webropolsurveys.com/S/01072941EEA180B7

Vastaathan viimeistään 22.5.2022, kiitos! Vastata voit täysin nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

12.05.2022

Ensimmäinen kattava suomenkielinen tietopaketti fibromyalgian omahoidosta

Kilpirauhasta sairastavilla on lukuisia liitännäissairauksia. Yksi näistä monista on fibromyalgia. Henkilöllä voi olla diagnosoitu fibromyalgia tai hän kärsii fibromyalgiaan viittaavista oireista, joille ei ole saatu selitystä tai diagnoosia. Oirekenttä on laaja ja usein on vaikea erottaa, mistä missäkin oireesta on kyse, koska ne voivat liittyä moniin erilaisiin sairauksiin tai toimintahäiriöihin.

Fibromyalgian oireita ovat muun muassa pitkäkestoinen ja laaja-alainen tuki- ja liikuntaelimistön kipu, joka ei selity vammalla, vauriolla tai tulehduksella. Muita tavallisia oireita ovat uupumus, muistihäiriöt, virkistämätön uni sekä yli- ja alivireyden vaihtelut. 

Fibromyalgiaa sairastaa 2–5 % väestöstä. Sen taustalla on kipujärjestelmän herkistyminen. Suurin osa sairastuvista on työikäisiä naisia. 

Fibromyalgiassa omahoidolla on tärkeä asema, muistuttaa reumatologian erikoislääkäri Markku Mali. ”Lääkehoidon tarkoitus on tarvittaessa tukea kivun omahoidon onnistumista. Yksinään sen teho on rajallinen. Kivun itsehoitokeinot ovat tärkein osa fibromyalgian hoitoa. Toimintakykyä ja kivun hallintaa auttaa erityisesti liikunta ja kunnon kohottaminen, unen laadun parantaminen sekä stressi- ja kuormitustekijöiden vähentäminen”, Mali toteaa. 

Oikea tieto fibromyalgiasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä vähentää fibromyalgiaa sairastavan epätietoisuutta ja pelkoa. Ymmärrys kroonistuneen kivun luonteesta on hyvä hoidon perusta sekä kuntoutumisen alku. Oikea-aikainen, pienin askelin, itselle sopivaan tahtiin etenevä ja pitkäjänteinen omahoito on tärkeä osa kuntoutumista.  

Reumaliitto on julkaissut fibromyalgiapolku.fi- verkkosivuston, joka tarjoaa tutkittua tietoa sairauden omahoidon tueksi. Fibromyalgiapolku-sivuston suunnittelussa on ollut mukana moniammatillinen tiimi terveydenhuollon osaajia sekä ryhmä fibromyalgiaa sairastavia ihmisiä. Suunnittelussa on hyödynnetty palvelumuotoilun menetelmiä. Sivusto on ensimmäinen kattava suomenkielinen tietopaketti fibromyalgian omahoidosta. Se löytyy osoitteesta fibromyalgiapolku.fi.  

30.4.2022

Vastaathan jäsenkyselyyn

Olemme avanneet jäsenkyselyn, jolla keräämme tietoa ja toiveita odotuksistasi yhdistyksemme toiminnasta. Kyselyyn vastaaminen on todella tärkeää, jotta voimme suunnata tulevaa toimintaamme tarpeiden mukaisesti ja kohdentaa resurssit oikein. Kyselyn alkuosassa kartoitamme toiveita toiminnastamme ja loppuosassa kartoitamme tarpeita erilaisten digitoimintojen kehittämiseksi ja miten tällä hetkellä hyödynnät näitä palveluja. Vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 15 minuuttia.

Kyselyyn pääset tämän linkin kautta  https://link.webropolsurveys.com/S/01072941EEA180B7

Vastaathan viimeistään 22.5.2022, kiitos! Vastata voit täysin nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme lahjakortin voittajan toiveet huomioiden.

 

3.1.2022

Meille kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaille tärkeimmät vaalit ovat aivan pian!

Miksi tärkeimmät? Koska aluevaaleissa valitaan Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto, joka päättää tulevien terveyspalvelujen järjestämisestä maakunnassamme. Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 valtuutettua. Valtuutetut päättävät budjetista ja muun muassa siitä, millaiset sotepalvelut tulevissa sotekeskuksissa on. Yksi tärkeimpiä asioita on palveluverkosta päättäminen. Valtuutetut päättävät millaisia tulevaisuuden sotekeskukset ovat ja miten laaja terveyskeskusverkosto on. Valtuutettujen käsissä on se, miten moneen keskukseen hyvinvointialueen rahat jatkossa riittävät. Jokaisella valtuutetulla pitää olla kykyä ennakoida ja arvioida tulevaisuutta. Valtuutettu voi edistää muutosta ja uudistusta, nykyiset rakenteet eivät ole riittäviä ja toimivia. Valtuutetulla pitää olla taloudellista ajattelua, kykyä arvioida koko toimialan tulevaisuutta ja arvioida hyvinvoinnin tekijöitä.

Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhaspotilaiden palvelujen laatu, taso ja saatavuus ovat näiden tulevien päättäjien käsissä. On todellakin merkitystä, ketkä päättävät hoitomme järjestämisestä. Tutustu ehdokkaisiin, kysy, haastattele ja haasta! Käy eri vaalikoneissa etsimässä sinulle sopivin ehdokas.

Nyt on aika vaikuttaa! Lisätietoa hyvinvointialueista, tehtävistä ja aluevaltuutettujen vastuista löydät esimerkiksi: https://vaalit.fi/aluevaalit

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Ennakkoäänestys kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1. 2022.

Muista äänestää!

2021

2.11.2021

Erityisuimakortti, mikä se on?

Pirkanmaallamme on 23 kuntaa/kaupunkia, mutta vain 7 paikkakunnalla on uimahalli (Nokia, Ylöjärvi, Tampere, Orivesi, Valkeakoski, Jämsä ja Mänttä-Vilppula). Uimahalleihin on perinteisesti saanut alennuslippuja mm. eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät. Nyt on kuitenkin näiden lisäksi olemassa erityisuimakortti, josta kerromme nyt hieman lisää.

Mikäli olet Tampereen tai Oriveden asukas, sinulla on kilpirauhasta sairastavana mahdollisuus saada oman kaupunkisi erityisuimakortti liikuntapalvelusta. Jos sinulla ei vielä ole lääkärin B lausuntoa, niin nyt se kannattaa hankkia. Tällöin saat Kela -korttisi taakse tunnuksen 104.

Erityisuimakortti

 • on tarkoitettu eri tavoin vammaisille ja pitkäaikaissairaille aikuisille henkilöille edistämään omaehtoista uintiharrastusta. Kortti on henkilökohtainen.
 • saa joko nimetyillä KELA-kortin tunnuksilla tai lääketieteelliseen lausuntoon perustuvalla todistuksella merkittävästä haitasta. Perusteet tarkistetaan vuosittain.
 • kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan tunnus on 104.
 • asioidessaan uimahallissa erityisuimakortin haltijan tulee pyydettäessä pystyä todistamaan henkilöllisyytensä kuvallisella henkilötodistuksella.
 • mikäli asiakas kadottaa erityisuimakortin, hänelle voidaan ladata maksukuittia vastaan kadonneelle kortille jäänyt sisältö maksua vastaan. Tällöin kadonnut kortti mitätöityy. Uusimisesta menee 20 € toimistomaksu.

Tampere

 • on voimassa 6 kk tai 1 v ostopäivästä lukien, jonka jälkeen se voidaan ladata uudelleen.
 • käy Pyynikin, Hervannan ja Tesoman uimahalleissa sekä Tampereen uintikeskuksessa niiden aukioloaikoina. Kortti ei ole voimassa maauimalassa.
 • myydään liikuntapalveluista, Ratinan rantatie 1 B, 33100 Tampere, (Tampereen stadion). Hakijan tulee aina korttia henkilökohtaisesti noutaessaan esittää todistus henkilöllisyydestään ja luotettava selvitys perusteista kortin myöntämiseksi.
 • hinnat: 6 kk maksaa 65 € ja 1 v maksaa 130 €

Orivesi

 • käy Oriveden uimahallissa. Osoite on Koulutie 3
 • myydään liikuntapalvelusta
 • hinnat: 6 kk maksaa 60 €, ei ole 1 v kautta

Tutustu asiaan vielä kaupunkien omien nettisivujen kautta!


Tavataan Tampere-talossa K50-messuilla 9.10. yhdistyksemme ständillä 108!

Messujen tarkoitus on tarjota aikuisille ihmisille oma tapahtuma. Tapahtuma on leikkimielisesti kielletty alle 50-vuotiailta. Kaikenikäiset ovat toki tervetulleita. Messuille on vapaa pääsy.

Messuilla voit nauttia viihteellisestä ohjelmasta ja mielenkiintoisista tietoiskuista terveydestä, hyvinvoinnista, matkailusta ja kulttuurista.  Näytteilleasettajia on yrityksistä, kunnista ja järjestöistä.

Pirkanmaan kilpirauhasyhdistyksen ständillä jaamme tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista, kerromme tulevasta toiminnastamme ja ajankohtaisista yhdistyskuulumisistamme. Vierailjoiden kesken järjestämme arpajaiset. Tarjolla on tiedon ja materiaalin lisäksi pientä makeaa.

Tapahtuma on yleisölle avoinna klo 11–17. Tapahtuma käynnistyy ohjelmalavalla klo 11.15 Tampere-talon 2. kerroksessa, Sopraano-tilassa. Tartu mikkiin-ohjelmasta tuttu Sami Hintsanen toivottaa messuvieraat tervetulleiksi ja toimii ohjelmalavan juontajana.

Tapahtuman viralliset nettisivut löydät osoitteesta https://www.k50messut.fi/

K50-messuilla on huomioitu hygienia-asiat erityisen tarkasti, ja Tampere-talo noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja neuvoja.


Puheenjohtajavaihdos

Anja Salvas jätti puheenjohtajan tehtävät toukokuussa toimittuaan yhdistyksen aktiivina 18 vuotta, josta puheenjohtajana 15 vuotta. Kiitämme tuhannesti Anjaa yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä näinä vuosina. Toivomme, että saamme pitää Anjan edelleen mukana vapaaehtoistoiminnassa, jotta kaikki se tieto ja taito, jota hänellä on, olisi jatkossakin käytössä yhdistyksen hyväksi.

Yhdistyksen kevätkokous 15.5. valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Asta Tirrosen. Asta toimi aikaisemmin Kilpirauhasliiton toiminnanjohtajana jääden tehtävästään eläkkeelle alkuvuodesta 2021. Muutto entiseen kotikaupunkiin Tampereelle mahdollisti vapaaehtoistoiminnan ja luottamustehtävät Pirkanmaan kilpirauhasyhdistyksessä.


Toiveikkaina tulevaisuuteen

Yhdistyksemme toiminta on pandemian vuoksi ollut hiljaisella liekillä. Mikäli koronatilanne sallii, syksyn mittaan käynnistämme kasvokkain tapaamisia. Vertaistapaaminen on elokuussa ja jo kaksi kertaa siirtyneet K50-Messut lokakuussa. Tarkemmat tiedot ajankohdista löydät Tapahtumat-valikon alta. Muusta toiminnastamme tiedotamme tulevissa Kilpi-lehdissä ja näillä sivuillamme. Suhtaudumme toiveikkaina tilanteen ja toiminnan normalisoitumiseen.

 

Toivotamme jäsenillemme ja sivumme seuraajille kaunista kesää. Nautitaan valosta ja lämmöstä ja kerätään energiaa tulevaan!

Takaisin ylös