Kansainvälinen kilpirauhasviikko 2024

Kansainvälistä kilpirauhasviikkoa vietetään vuosittain 25.-31. toukokuuta. Viikko alkaa maailman kilpirauhaspäivällä ja heti viikon päättymisen jälkeen 1. kesäkuuta vietetään lisäkilpirauhaspäivää.

 

Kilpirauhanen ja kansansairaudet viikon teemana

Kansainvälistä kilpirauhasviikkoa vietetään 16. kerran 25.–31.5.2024. Viikon teemana on kilpirauhanen ja kansansairaudet. Kansansairaudet ovat isoa osaa väestöstä koskevia sairauksia. Yleisyydestään ja vaikutuksistaan huolimatta kilpirauhassairauksia ei ole luokiteltu kansansairaudeksi. Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnalla on myös yhteyksiä moniin tunnettuihin kansansairauksiin, erityisesti sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.

Yli 350 000 ihmistä Suomessa sairastaa jotain diagnosoitua kilpirauhasen sairautta. Kilpirauhasen sairaus voi ilmetä kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintana, tulehduksena, struumana tai kasvaimina.

Kilpirauhasen sairauksista yleisin on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon korvattavaa lääkehoitoa sai maassamme viime vuonna 344 467 henkilöä (Kela 2024). Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkehoitoa saavien määrä on kasvanut vuosien 2009-2023 välisenä aikana yli 120 000:lla.

”Kilpirauhasairaudet tulee huomioida kansansairautena ja kilpirauhassairauksiin vaadittava erityisosaaminen pitää turvata perusterveydenhuollossa. Kilpirauhassairauksien erityisosaaminen on siinäkin mielessä tärkeää, että niillä on selkeä yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Asianmukaisella hoidolla tilanteeseen voidaan kuitenkin vaikuttaa”, korostaa Kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt.

Kilpirauhasen toimintahäiriöillä yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen

Kilpirauhaspotilaiden tiedetään sairastuvan muuta väestöä herkemmin sydän- ja verisuonisairauksiin. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon voivat vaihdella lievästä voimakkaisiin. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa veren rasva-arvot, kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli ja triglyseridit, voivat kohota. Jos LDL-kolesterolia on paljon, sitä siirtyy valtimoverisuonten sisäkalvon alle aiheuttaen yhdessä tulehdussolujen kanssa valtimoiden kovettumista ja ahtautumista.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa verenkiertoon tavanomaista enemmän kilpirauhashormoneja. Silloin elimistö on tietynlaisessa ylivirittyneessä tilassa. Liikatoiminnan tyypillisiä oireita ovat sydämen tykytys ja rytmihäiriöt.

Sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan että liikatoiminnan on todettu lisäävän riskiä sairastua diabetekseen. Toisaalta kilpirauhassairauksia on diabeetikoilla enemmän kuin muulla väestöllä.

Kansainvälisen kilpirauhasviikon aikana Kilpirauhasliitto tuottaa ja jakaa laajasti sisältöä sosiaalisen median kanaviin. Ota siis Instagram-tilimme ja Facebook-sivumme haltuun jo hyvissä ajoin!

Kilpirauhasviikko näkyy laajasti eri puolella Suomea

Kilpirauhasliiton jäsenyhdistykset esittäytyvät kilpirauhasviikon aikaan tapahtumissa eri puolilla Suomea. Jäsenyhdistykset mm. esittelevät alueellista toimintaansa sekä tarjoavat tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista. Tapahtumia järjestetään yhteensä 59, ympäri Suomen.

Tutustu jäsenyhdistysten tapahtumiin Kilpirauhasviikolla 2024! 

Kilpirauhasviikon materiaalit

Haluaisitko ottaa osaa Kilpirauhasviikkoon? Se on mahdollista esimerkiksi lataamalla ja ottamalla käyttöön kilpirauhasviikkoa varten tehtyjä materiaaleja:

Lisätietoa

Toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt, Kilpirauhasliitto: mirja.hellstedt@kilpirauhasliitto.fi, p. 040 707 3223

Takaisin ylös