Kansainvälistä kilpirauhasviikkoa vietetään vuosittain 25.-31. toukokuuta. Viikko alkaa maailman kilpirauhaspäivällä ja heti viikon päättymisen jälkeen 1. kesäkuuta vietetään lisäkilpirauhaspäivää.
Kilpirauhanen ja genetiikka kansainvälisen kilpirauhasviikon teemana
25.–31.5.2023 vietetään 15. kerran kansainvälistä kilpirauhasviikkoa, jonka teemana on kilpirauhanen ja genetiikka. Monet sairaudet, myös monet kilpirauhassairaudet, periytyvät geenien välityksellä.
Kilpirauhasen tärkeimmät autoimmuunisairaudet, Hashimoton tyreoidiitti ja Basedowin tauti, kertyvät usein samoihin perheisiin. Perinnöllisyys on tärkeä tekijä näissä sairauksissa. Geeneillä on myös merkitystä siinä, mikä on optimaalinen kilpirauhashormonitaso kenelläkin meistä.
Kilpirauhashormonien aineenvaihduntaan liittyvien entsyymien (dejodinaasit) genetiikkaan liittyy mm. se, minkälainen hoito kilpirauhasen vajaatoiminnassa kannattaa kenellekin räätälöidä.
”Tiedämme jo nyt varsin paljon kilpirauhaseen liittyvistä geeneistä, mutta tulevaisuudessa tämä tieteenala tulee kehittymään nopeasti ja tarjoamaan uusia vaihtoehtoja diagnostiikkaan ja hoitoihin”, korostaa endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki.
Geenitutkimuksissa on kehitetty myös erityisiä riskien arviointityökaluja (GRS, genetis risk score) sairastumisriskin arvioimiseksi. ”Tulevaisuudessa voidaan ehkä ennustaa, kenellä on riski sairastua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan ja kohdistaa seurantatoimia näihin henkilöihin”, arvioi Ilvesmäki.
Kilpirauhasliitolta tietoa ja tukea kilpirauhaspotilaille sekä terveydenhuollon ammattilaisille
Kilpirauhasliitto tuottaa ja välittää ajantasaista ja luotettavaa tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista. Tämän toiminnan tehostajana toimii kolmivuotinen OPET ja OPIT -hanke (2022-2024), joka tähtää siihen, että tutkittuun tietoon perustuva yleinen tietämys kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista kasvaa. Hanke kertoo myös näiden sairauksien hoitokeinoista ja lisää ymmärrystä näitä sairauksia sairastavista. Keskeinen toimintakenttä on sosiaalinen media: sinne on tuotettu uutta materiaalia kuten Kilpi-podi -podcasteja, https://kilpirauhasliitto.fi/podcastit/ sekä 9-osainen lyhytvideosarja Kilpirauhanen ja ravitsemus, jossa erilaisia ravitsemusaiheita käsitellään tutkimusnäytön pohjalta, https://www.youtube.com/channel/UCXg3gZ1qiTSRJT0bE6TVGDw
”Lähiaikoina julkaisemme myös kilpirauhasen toiminnasta kertovan animaation, digitaalisen tietovisan ja tuotamme kilpirauhassairauksiin liittyvää opiskelumateriaalia sosiaali- ja terveysalalle”, kertoo hankkeen viestintäkoordinaattori Leena Rechardt.
Kilpirauhasviikko näkyy eri puolella Suomea
Kilpirauhasliiton jäsenyhdistykset esittäytyvät Kilpirauhasviikon aikaan eri puolilla Suomea. Jäsenyhdistykset esittelevät alueellista toimintaansa sekä tarjoavat tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista.
Lauantaina 20.5.
Seinäjoella la 20.5. klo 10–16 Etelä-Pohjanmaan Kilpirauhasyhdistys ry viettää Kilpirauhasviikkoa jakamalla tietoa, esitteitä ja lehtiä Nurmon Prisman kauppakäytävällä.
Tiistaina 23.5.
Kemissä ti 23.5 10–14 Lapin Kilpi ry Länsi-Pohjan keskussairaalan järjestötietopisteellä, Kauppakatu 25, Kemi.
Porissa ti 23.5. klo 10–13 Satakunnan Kilpi ry esittäytyy Maantiekadun terveysaseman OLKA-pisteellä.
Keskiviikkona 24.5.
Porissa ke 24.5. klo 10 alkaen Satakunnan Kilpi ry Satasairaalan OLKA-pisteellä.
Maailman Kilpirauhaspäivänä, torstaina 25.5.
Helsingissä to 25.5. klo 15–18 Uudenmaan Kilpi ry järjestää yhdistysinfon Helsingin keskustakirjasto Oodissa, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki. Paikalla on yhdistyksen edustajia ja jaossa sairauskohtaisia esitteitä sekä Kilpi-lehtiä.
Hyvinkäällä to 25.5. klo 9–12 Uudenmaan Kilpi ry järjestää teemapäivän Hyvinkään sairaalassa OLKA-pisteellä. Aiheena kilpirauhassairaudet. Paikalla on yhdistyksen edustajia ja jaossa sairauskohtaisia esitteitä sekä Kilpi-lehtiä.
Lahdessa to 25.5.2023 klo 10–13 Päijät Kilpi ry järjestää Kilpi-infon Päijät-Hämeen Keskussairaalan OLKA-pisteellä, Keskussairaalankatu 7, Lahti. Yhdistyksen toiminnan ja tapahtumien esittelyä. Tietoa kilpirauhassairauksista, keskustelua ja materiaalien jakoa.
Lappeenrannassa to 25.5. klo 9–12 Etelä-Karjalan Kilpi ry järjestää Kilpi-info sairaalan OLKA-pisteellä, Etelä-Karjalan Keskussairaala, Valto Käkelänkatu 1, Lappeenranta. Jaossa Kilpi-lehtiä, esitteitä, tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksen toiminnasta.
Mikkelissä to 25.5. klo 9–12 Etelä-Karjalan Kilpi ry järjestää Kilpi-infon sairaalan OLKA-pisteellä, Etelä-Savon keskussairaala, Porrassalmenkatu 35–37, Mikkeli. Jaossa Kilpi-lehtiä, esitteitä, tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksen toiminnasta.
Oulussa to 25.5. klo 9–11 Oulun Seudun KILPI ry:n YHDESSÄ ETEENPÄIN – Kilpikoordinaattorin kanssa -hanke esittäytyy maailman kilpirauhaspäivän kunniaksi OLKA-pisteellä Oulun yliopistollisen sairaalan Avohoitotalon aulassa, Kiviharjuntie 9, Oulu. Jaossa myös sairauskohtaisia esitteitä ja Kilpi-lehtiä.
Oulussa to 25.5. klo 13–15 Oulun Seudun KILPI ry Pop up -pisteellä Kiimingin aluekirjastossa, Kirjastokuja 1, Kiiminki. Kansainvälisen kilpirauhasviikon kunniaksi jaossa tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista sekä tietoa yhdistyksen toiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Rovaniemellä to 25.5. klo 10–16 Lapin Kilpi ry Lapin keskussairaalan aulassa, Ounasrinteentie 22, Rovaniemi sekä Sampo Apteekissa klo 11–15, Rovakatu 28, Rovaniemi.
Torniossa to 25.5. klo 10–16, Lapin Kilpi ry Tornion 1. Apteekissa, Rajalla På Gränsen Kauppakeskuksessa, Länsiranta 10, Tornio.
Savonlinnassa to 25.5. klo 10–14 Etelä-Karjalan Kilpi ry järjestää Kilpi-infon sairaalan OLKA-pisteellä, Savonlinnan keskussairaala, Keskussairaalantie 6. Jaossa Kilpi-lehtiä, esitteitä, tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksen toiminnasta.
Tampereella to 25.5. klo 11–14 Pirkanmaan Kilpi ry on OLKA-pisteellä, TAYS Keskussairaalan pääaula. Jaossa esitteitä ja tietoa kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista sekä yhdistyksen toiminnasta.
Perjantaina 26.5.
Oulussa pe 26.5. klo 12–14 Oulun Seudun KILPI ry Pop-up pisteellä Pekurin Kirjastossa, Kauppurienkatu 10, Oulu. Kansainvälisen kilpirauhasviikon kunniaksi jaossa tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista sekä tietoa yhdistyksen toiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Lauantaina 27.5.
Oulussa la 27.5. klo 9.30–11.30 Oulun Seudun KILPI ry Pop up -pisteellä Oulunsalon aluekirjastossa, Karhuojantie 2, Oulunsalo. Kansainvälisen kilpirauhasviikon kunniaksi jaossa tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista sekä tietoa yhdistyksen toiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Vaasassa la 27.5. klo 12–16 Vaasan Seudun Kilpirauhasyhdistys ry järjestää Maailman Kilpirauhaspäivän 25.5. ja lisäkilpirauhaspäivän 1.6. tapahtumat Uuden Prisman sisääntulohallissa, Liisanlehto, Elementtitehtaantie 1, Vaasa. Näyttelypöytä, esitteitä jaossa.
I Vasa lö 27.5 kl 12–16 Vasanejdens Sköldkörtelförening rf: Världens Sköldkörteldag 25.5 och Bisköldkörteldag 1.6 firas i Nya Prismas ingångshall, adr. Liselund, Elementfabriksvägen 1, Vasa. Utställningsbord med broschyrer.
Maanantaina 29.5.
Raahessa ma 29.5.2023 klo 15–17 Oulun Seudun KILPI ry järjestää Kilpi-infon Hyvinvointipiste NeuvoRassissa, Kirkkokatu 28, Raahe. Kansainvälisen kilpirauhasviikon kunniaksi jaossa tietoa ja esitteitä kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksista sekä tietoa yhdistyksen toiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Lisätietoja kansainvälisestä kilpirauhasviikosta: thyroidweek.org
Mikä on Hashimoton tyreoidiitti?
Hashimoton tyreoidiitti on saanut nimensä japanilaisesta tri Hashimotosta. Suomessa sairaudesta käytetään nykyisin yleensä nimeä autoimmuunityreoidiitti. Se on tavallisin kilpirauhasen vajaatoiminnan syistä ja aiheuttaa yleensä vajaatoiminnan. Tärkeimpiä oireita ovat voimakas väsymys, turvotukset ja painonnousu, palelu ja ummetus. Hoidoksi annetaan yleensä tyroksiinia suun kautta.
Mikä on Basedowin tauti?
Basedowin tauti on saanut nimensä saksalaisesta lääkäri Carl von Basedowista, joka kuvasi tämän sairauden ensimmäisenä vuonna 1840. Basedowin tauti on yleisin kilpirauhasen liikatoiminnan syy. Se johtuu elimistön tuottamasta TSH-reseptorivasta-aineesta (TSHRAb). Tärkeimmät oireet ovat sydämen tykytys, hikoilu ja vapina. Lisäksi voi esiintyä sydämen rytmihäiriöitä ja suoliston toiminnan vilkastumista tai ripulia. Myös erilaiset psyykkiset oireet ovat tavallisia. Hoitona käytetään kilpirauhasen toimintaa jarruttavaa karbimatsolia (Tyrazol). Muita hoitovaihtoehtoja ovat radiojodihoito ja kilpirauhasleikkaus, jossa koko rauhanen yleensä poistetaan.
25.-31.5.2022
Maailman Kilpirauhasviikon teemana on viestintä.
Kilpirauhasviikolla tapahtuu
Äänihuulihalvaus ja sen hoitomahdollisuudet -webinaari 24.5. klo 17–18. Mukaan mahtuu maks. 300 osallistujaa. Tilaisuuden järjestävät Lapin Kilpi, Pirkanmaan kilpirauhasyhdistys, Uudenmaan Kilpi ja Kilpirauhasliitto.
Ma 23.5. klo 15–18 Lounais-Suomen kilpirauhasyhdistys jakaa tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksen toiminnasta Raision Myllyn kauppakeskuksessa.
Ti 24.5. Päijät-Hämeen kilpirauhasyhdistys esittelee Päijät-Hämeen keskussairaalan OLKA-pisteellä yhdistystä ja jakaa esitteitä. Esillä monipuolista tietoa kilpirauhasen sairauksista.
Ti 24.5. klo 9–12 Etelä-Karjalan kilpirauhasyhdistys jakaa Kilpi-lehtiä, esitteitä, tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksen toiminnasta Etelä-Karjalan keskussairaalan pääaulassa/OLKA-toiminnan teemapäivä.
Pe 27.5. klo 10–12 Satakunnan Kilpi jakaa tietoa kilpirauhassairauksista ja yhdistyksestä Satasairaalan OLKA-pisteellä. Paikalla myös sisätautipoliklinikalta sairaanhoitaja Ritva Peltomaa.
25.-31.5.2021
Tänä vuonna KILPI – Suomen kilpirauhas- ja lisäkilpirauhasliitto ry juhlistaa kilpirauhasviikkoa ja 25-vuotista taivaltaan juhlavuosiwebinaarilla. Webinaarissa kuullaan muun muassa lääkärin luento kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnasta. Asiantuntijaluennon lisäksi kuuntelijat pääsevät kuulemaan kokemustoimijamme omakohtaisen sairaustarinan. Illassa juhlallista tunnelmaa tuovat valtiovallan tervehdys sekä klassisen musiikin pianistin Akiko Yokoyaman musiikkiesitykset.
25.5.-31.5.2020
Vuonna 2020 viikon teemana oli Äiti ja lapsi.
Hoitamattomana kilpirauhassairaudet voivat aiheuttaa tahatonta lapsettomuutta sekä miehissä että naisissa, lisätä raskauskomplikaatioiden riskiä sekä vaikuttaa haitallisesti sikiön ja myöhemmin lapsen kehitykseen. Kilpirauhasella on valtaisa merkitys sekä raskauden alkamiselle että jatkumiselle. Lapsipotilaan näkökulmaa viikkoon tuovat lastenendokrinologin Jarmo Jääskeläisen videoluennot sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminnasta.
Kilpirauhasviikon aikana jaamme tietoa aiheesta ja järjestämme verkkovertaistukea sekä chatissa että videotapaamisessa.
Kilpirauhasviikon tapahtumia:
Maanantai 25.5.
- Videoluento kilpirauhasen vajaatoiminnasta lapsilla, luennoitsijana lastenendokrinologi Jarmo Jääskeläinen. Luento katsottavissa Youtubessa.
- Ministeri Tytti Tuppuraisen terveiset kansainvälistä kilpirauhastietoisuuden viikkoa viettäville.
- Klo 18-19.30 vertaistukichat kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville, lisätietoja täältä.
Tiistai 26.5.
- Artikkeli ”Raskaus ja kilpirauhanen”, LT ja endokrinologian erikoislääkäri Heidi Immonen.
- Klo 18-19.30 vertaistukichat kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville nuorille aikuisille, lisätietoja täältä.
Keskiviikko 27.5.
- Videotapaaminen kilpirauhasen syöpään vastasairastuneille Teams-sovelluksella, lisätietoja täältä.
Torstai 28.5.
- Videoluento kilpirauhasen liikatoiminnasta lapsilla, luennoitsijana lastenendokrinologi Jarmo Jääskeläinen. Luento katsottavissa Youtubessa.
Perjantai 29.5.
- Vertaistarina ”Onni nimeltä Aarni”, Basedowin tautiin sairastuneen ja kilpirauhasen poistoleikkauksen läpikäyneen Lindan tie äidiksi.
Sunnuntai 31.5.
Maantaina 1.6. – lisäkilpirauhaspäivä
- Videoluento, Lisäkilpirauhassairaudet, TAYS:n osastonylijohtaja ja endokrinologian erikoislääkäri Saara Metso.
Haluaisitko ottaa osaa Kilpirauhasviikkoon? Näin se on mahdollista:
- Jaa oma kilpirauhastarinasi somessa #kilpirauhasviikko #kilpirauhanenjaraskaus #kilpirauhanenjavanhemmuus. Jaamme tarinoita eteenpäin omilla some-kanavillamme.
- Jaa liiton materiaalia etenpäin omilla some-kanavillasi. Näin saamme lisättyä tietoa kilpirauhassairauksien vaikutuksesta hedelmällisyyteen, raskausaikaan ja lasten kehitykseen.
- Ota Facebookissa käyttöön kilpirauhasviikkoa varten luotu kehys. Kehyksen löydät hakusanoilla: kilpirauhanen, kilpirauhasliitto ja kilpirauhasviikko.
- Voit ottaa Facebookissa käyttöön viikkoa varten tehdyn kansikuvan: