Kummallisia oireita

Juhanin tarina
(Artikkeli julkaistu Kilpi-lehdessä 1/2011)

Minua paleli. Keskellä kesää. Jalkapallo-otteluun lähtiessäni piti farkkujen alle vetää pitkät kalsarit. Jalkoihin lämpimät sukat. Yläkropan peitoksi t-paita, pitkähihainen, villapaita. Ja päällimmäiseksi toppatakki. Nii-iin, heinäkuussa!

Ja silti paleli.

Elettiin kesää 2008.

Muitakin kummallisia oireita oli. Päällimmäisenä se, ettei mikään kiinnostanut, eikä innostanut. Ei mikään. Ei yhtään mikään.
Kaikki tuntui tylsältä ja tarkoituksettomalta. Aivan kaikki. Työ, harrastukset, kotihommat, ihmissuhteet. Jopa seksi.

Moinen tyhjyyden tunne ihmetytti, joku kehotti menemään lääkärille, kun asiasta kerroin. Mutta eihän suomalainen mies mene lääkärille ennenkuin pää kainalossa.

Ajattelin vain olevani laiska, joskin paljon normaalia laiskempi.

Hikoilu loppui

Hieman myöhemmin huomasin jälleen uuden kummallisen oireen. En enää hikoillut, en edes saunassa.

Mutta ei vieläkään lääkärille. Kunnes loppukesästä vatsakin alkoi oireilla. Turvotti, äklötti ja ilmavaivat vaivasivat. Tuntui kuin suolet olisivat umpisolmussa. Ei yhdellä vaan ainakin kymmenellä.

Silloin oli jo lähdettävä lääkärille.

Lääkäri kyseli vaivojen laadusta ja passitti verikokeisiin. Tulosten odottaminen oli tuskallista.
Tiesin, että jotain on vialla, mutta en tiennyt, mikä.

Verikokeissa löytyi selitys vaivoille. Kilpirauhasarvoni olivat pahasti pielessä. TSH-arvo oli 69 ja T4V 5,9. Diagnoosi oli kilpirauhasen vajaatoiminta.

Sairauden aiheutti kilpirauhasen krooninen tulehdus, autoimmuunityreoidiitti, joka selvisi vasta-ainekokeella. Lamaavat vasta-aineet olivat yli tuhannen lukemissa. Terveillä se on alle 35.

Kuitenkin onneni oli, että lääkäri hoksasi otattaa kilpirauhaskokeet heti, eikä aikojen päästä, kuten kuulemani mukaan monella on käynyt.

Ei tarvinnut kärvistellä epätietoisuudessa yhtään pitempään kuin mitä oli pakko.

68 oiretta

Ryhdyin etsimään lisää tietoa internetistä lääkäriltä saamaani informaation lisäksi. Silmiin osui esimerkiksi englanninkielinen lista, jonka otsikkona oli ”Kilpirauhasen vajaatoiminnan 68 yleisimmin raportoitua oiretta”.

Silloin aloin hieman ymmärtämään mistä tässä sairaudessa on kysymys.

Noista 68 oireesta pystyin täsmäämään itseeni reilut 20. Edellä mainittujen lisäksi niitä olivat muun muassa jatkuva väsymys, kuulo-ongelmat, lihaskrampit ja -kivut, äänenkäheys, kulmakarvojen häipyminen, pulssin hidastuminen ja kehon lämpötilan lasku vähän reiluun 35 asteeseen, nopeat mielialanvaihtelut ja erittäin kuiva iho.

Ei siis mikään helpoin mahdollinen sairaus, vaikkakin hoidettavissa oleva.

Mutta tämän kanssa sitä on nyt vain elettävä kera tyroksiinin.