Hyvinvointi ylös – paino alas!
-elintapamuutosohjelma auttaa pysyviin muutoksiin!
Oletko kamppaillut painon kanssa tai kaipaatko muuten tukea pysyvien elintapamuutosten tekemiseen? Ilmoittaudu mukaan elintapamuutosohjelmaan!
Kilpirauhasliiton Hyvinvointi ylös! – paino alas -elintapamuutosohjelma on tarkoitettu ensisijaisesti työikäisille, kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville, elintapamuutoksen sekä painonhallinnan tueksi. Kyseessä on maksuton, voimavaralähtöinen ohjelma, jonka teemoina on ravitsemus, liikkuminen, voimavarat ja lepo. Terveyden edistämisen asiantuntijat (TtM) tarjoavat elintapaohjausta ja vertaiset vapaaehtoiset tukevat osallistujia muutosmatkalla. Säännöllisissä verkkotapaamisissa sekä ryhmän yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta pääsee jakamaan kokemuksia ja vertaistukea. Elintapamuutosohjelmassa hyödynnetään Satakunnan Sydänpiirin kehittämää Verkkopuntaria, jonka kautta osallistuja saa käyttöönsä elintapamuutosta tukevat verkkomateriaalit. Tämä ohjelma sopii sinulle, jos haluat muuttaa elintapojasi, olet valmis siirtymään sanoista tekoihin ja sinulla on aikaa verkkotyöskentelyyn. Tarvitset vain laitteen (älypuhelin, tietokone, iPad tms.), jolla osallistua sekä internet-yhteyden. Tavoitteena pysyvät muutokset ja elämänlaadun paraneminen!
Hyvinvointi ylös – paino alas! -elintapamuutosohjelma pähkinänkuoressa
Elintapamuutosohjelma on jaettu kolmen kuukauden ohjattuun vaiheeseen ja yhdeksän kuukauden ylläpitovaiheeseen. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana osallistujalle avautuu Verkkopuntarissa viikoittain uutta materiaalia, joka sisältää tietoa ja tehtäviä elintapamuutoksen tueksi. Osallistuja voi halutessaan pyytää tehtäviin palautetta ohjaajalta tai keskustella verkossa ohjaajan tai ryhmänsä kanssa. Ylläpitovaiheessa osallistuja saa sähköpostitse joka viikko kuukausittain vaihtuvan teeman mukaisen muutosta tukevan haasteen.
Aloitus
Hyvinvointi ylös – paino alas! -elintapamuutosohjelma alkaa aloitustapaamisella, jossa tutustutaan ohjelman vetäjiin ja toisiin osallistujiin, syvennytään elintapamuutosten psykologiaan ja käydään läpi Verkkopuntarin käyttöä ja elintapamuutoksen etenemistä. Aloituksessa katsotaan psykologin ja terveystieteiden maisterin Emmi Arposen luento ”Kohti pysyvää elämäntapamuutosta”, jossa Emmi käsittelee erilaisia elämäntapamuutoksen liittyviä psykologisia tekijöitä ja sitä, miten pysyvien muutoksen tekemisessä voi onnistua.
Mikä on Verkkopuntari?
Verkkopuntari on Satakunnan Sydänpiirin kehittämä alusta painonhallinnan ja pysyvien elintapamuutosten tueksi. “Verkkopuntari on kehitetty monialaisesti yhteistyössä asiakkaiden, liikunnan, ravitsemuksen, lääketieteen, psykologian, viestinnän ja tietotekniikan ammattilaisten kanssa. Materiaalit perustuvat tutkittuun tietoon” (Verkkopuntari).
Opastamme Verkkopuntarin käyttöön aloitustilaisuudessa. Aloituksen jälkeen osallistuja perehtyy itsenäisesti ja omassa tahdissaan Verkkopuntarin materiaaleihin, jossa käydään läpi ravitsemukseen, liikkumiseen, voimavaroihin ja lepoon liittyviä asioita. Alun ohjatun vaiheen aikana Verkkopuntarissa avautuu osallistujalle uutta elintapamuutosta ja motivaatiota tukevaa verkkomateriaalia joka viikko. Materiaalit sisältävät tietoa ja erilaisia tehtäviä, joissa käsitellään mm. terveellisiin elintapoihin liittyviä ajatuksia, tunteita, asenteita ja käyttäytymistä. Materiaalit auttavat pohtimaan omaa elämäntilannetta ja itselle parhaiten soveltuvia tapoja tehdä hyvinvointia tukevia muutoksia arjessaan. Verkkopuntariin voit tutustua tarkemmin osoitteessa: https://www.verkkopuntari.fi/
Ohjattu vaihe (3 kk)
Ohjattu vaihe alkaa elintaparyhmän aloitustilaisuudesta ja kestää 3 kuukautta. Heti tilaisuuden jälkeen osallistuja pääsee aloittamaan itsenäisen verkkotyöskentelyn Verkkopuntarissa. Hän voi halutessaan pyytää ohjaajalta palautetta Verkkopuntarin vapaaehtoisiin tehtäviin ja käydä ohjauskeskustelua ohjaajan kanssa Verkkopuntarin chatissä. Ohjaaja on osallistujan tukena esimerkiksi tavoitteiden asettamisessa ja muutossuunnitelman laatimisessa. Ohjatun vaiheen aikana pidetään kaksi välitapaamista, joissa käsitellään mm. arvoja, ravitsemusta, unta, palautumista ja liikuntaa. Liikunnan osalta käsitellään omaa liikuntasuhdetta, liikunnan terveysvaikutuksia kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyen ja etsitään yhdessä keinoja liikkumisen lisäämiseksi arkeen. Ravitsemuksen osalta kiinnitetään huomio arjen pieniin ravitsemuksellisiin terveystekoihin.
Ylläpitovaihe (9 kk)
Ohjatun vaiheen jälkeen alkaa ylläpitovaihe, joka kestää 9 kuukautta. Verkkopuntariin ei enää ilmesty uutta materiaalia, vaan siirrytään muutoksia ylläpitäviin “hyvinvointihaasteisiin”, joita osallistuja saa viikoittain. Ne voivat liittyä esimerkiksi ruokavalintoihin kaupassa, omaan liikuntasuhteeseen, lepoon jne. Tarkoituksena on reflektoida tavoitteita ja pohtia, miten ylläpitää elintapamuutoksia omassa arjessa. Verkkopuntarin materiaalit ovat käytössä koko ohjelman ajan.
Ylläpitovaiheessa asiantuntijan ohjaus ei ole enää yhtä tiivistä kuin ohjelman ohjatussa vaiheessa, vaan sitä annetaan tapauskohtaisesti tarpeen mukaan.
Vertaistuki
Valtakunnallisissa etätoteutuksissa on mahdollista käydä keskustelua oman ryhmän kanssa Verkkopuntarin ryhmäkeskusteluosiossa. Alueellisissa elintaparyhmissä osallistuja voi liittyä alueensa osallistujista koostuvaan WhatsApp-ryhmään, joka on paikka yhteiselle keskustelulle ja kokemuksien vaihtamiselle. WhatsApp-ryhmää ylläpitävät joko ohjelman vetäjät tai Hyvinvointiluotsit, jotka ovat koulutettuja vertaisia vapaaehtoisia. Ryhmään jaetaan viikoittain pieniä hyvinvointihaasteita sekä ajankohtaisia asioita elintapamuutosohjelmasta. Hyvinvointihaasteet ja kokemuksien jakaminen motivoivat jatkamaan itselle tärkeän muutoksen parissa!
Tervetuloa mukaan tekemään pysyviä muutoksia!
Mikäli kaipaat lisätietoa, voit olla yhteydessä hankkeen vetäjiin:
Hyvinvointiasiantuntija Jenna Vanhanen jenna.vanhanen@kilpirauhasliitto.fi puh. 046 875 3211
Hyvinvointikoordinaattori Mirjami Laaksonen mirjami.laaksonen@kilpirauhasliitto.fi puh. 046 875 3210