Vapaaehtoisuus
Haluatko toimia muiden kilpirauhassairaiden tukena – hae mukaan vapaaehtoistemme joukkoon!
Suomessa on yli 350 000 kilpirauhas- tai lisäkilpirauhassairautta sairastavaa. Ilman vapaaehtoisia moni jäisi ilman vertaistukea. Vapaaehtoinen toimii muiden tukena ja samalla saa itse iloa sekä voimaantumisen tunnetta. Tehtävään saa aina koulutuksen sekä tukea taustajärjestöltäsi, olipa se sitten liitto tai oma yhdistys. Jotta voit toimia vertaisena, sinulla itselläsi tulisi olla kokemusta kilpirauhas- tai lisäkilpirauhassairaudesta.
Koulutusta vapaaehtoisille
Onko sinulla kilpirauhas- tai lisäkilpirauhassairaus ja haluaisit tukea muita sairastuneita? Haluaisitko kohdata ihmisiä ja antaa aikaasi vapaaehtoisena?
Kilpirauhasliitto järjestää jälleen tammikuussa 2025 peruskoulutuksen uusille vapaaehtoisille vertaistoimijoille. Koulutukseen kuuluu yhteinen osio (kaksi iltaa) sekä tehtäväkohtainen perehdytys (yksi ilta). Koulutus toteutetaan etäyhteydellä.
Uusien vertaistoimijoiden koulutuksen ajankohdat:
Kaikille yhteinen peruskoulutus
- ke 15.1. klo 17–20 osa 1
- ke 22.1. klo 17–20 osa 2
Tehtäväkohtainen perehdytys
- yhdistysten vertaisryhmänohjaajille ti 28.1. klo 17–18.30
- Kilpirauhasliiton vapaaehtoisille ke 29.1. klo 17–20
- voidaan järjestää myös muuna ajankohtana tarvittaessa
- Hyvinvointiluotsin tehtäviin on erillinen lisäperehdytys HYPA-hankkeen aikataulujen mukaisesti.
Koulutus on tarkoitettu niin liiton vapaaehtoistoimintaa kuin yhdistysten vertaisryhmien ohjaamista aloitteleville. Koulutuksessa käsitellään vapaaehtoisena toimimista ja kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksiin liittyviä kysymyksiä.
Vapaaehtoisena toimitaan tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Erityisosaamista ei tarvita, tärkeää on aito kiinnostus ja halu oppia.
Tule mukaan
Liiton vapaaehtoiseksi:
Jos olet kiinnostunut jostakin alla kuvatusta liiton vapaaehtoistehtävästä, ota yhteyttä liiton kurssi- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin: Satu Tommola, satu.tommola@kilpirauhasliitto.fi, p. 046 8757 139.
Yhdistyksen vapaaehtoiseksi:
Jos olet kiinnostunut jonkun jäsenyhdistyksemme vertaisryhmänohjaajan tehtävästä, ota yhteyttä omaan yhdistykseen. Yhdistysten yhteystiedot löydät osoitteesta: https://kilpirauhasliitto.fi/jasenyhdistykset/
Kun olet ollut yhteydessä omaan yhdistykseen ja olette sopineet asiasta, voit ilmoittautua koulutukseen.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä
joko lomakkeella (webropol):
tai Satu Tommola, satu.tommola@kilpirauhasliitto.fi, 046 875 7139, niin jutellaan lisää aiheesta.
Kuvaukset liiton eri vapaaehtoistehtävistä
Tukipuhelinpäivystäjä
Tukipuhelinpäivystäjänä tarjoat liiton tukipuhelimeen soittajille mahdollisuuden tulla kuulluksi. Olisi hyvä, että omasta sairastumisestasi olisi kulunut jo useita vuosia ja olet sinut oman sairautesi kanssa. Tukipuhelinpäivystäjänä avaat soittajalle uusia näkökulmia selviytymiseen arjessa sairauden kanssa. Sinulta ei edellytetä terveyden- tai sairaanhoidon koulutusta, vaan vastaat puhelimeen tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin oman elämänkokemuksesi kautta. Sinun kokemuksesi voi auttaa soittajaa omalla polullaan eteenpäin. Oma puhelinnumerosi ei näy soittajalle. Vertaistukipuhelimen päivystäjänä vastaat tukipuhelimeen noin 4 – 5 kertaa vuodessa arkitorstai-iltaisin klo 18 – 21.
Toivo-vertaistukija
Toivo-vertaistukijana chattailet toisen sairastuneen kanssa kännykkäsovelluksen tai nettisivuston kautta. Sinun esittelysi löytyy Toivosta, ja tuen tarvitsijat lähettävät sinulle yhteydenottopyynnön. Voit itse määritellä Toivoon ajanjaksoja, jolloin et ole käytettävissä. Saat vapaaehtoisuuteesi tukea Kilpirauhasliitolta ja teknisen tuen Toivo-organisaatiolta. Ennen aloittamistasi osallistut sekä Kilpirauhasliiton vapaaehtoiskoulutukseen että Toivo-koulutukseen. Tämä Kilpirauhasliitolle uutta toimintamuotoa aloitellaan vuoden 2024 aikana.
Vertaischat-ohjaaja
Chat-ohjaajana toimit ryhmäkeskustelun vertaisohjaajana verkossa. Kysyt, mitä osallistujilla on mielen päällä, pidät keskustelua yllä kysymyksin ja voit kertoa omista kokemuksistasi. Huolehdit, että keskusteluissa noudatetaan hyviä tapoja ja Kilpirauhasliiton verkkovertaistuen sääntöjä. Tarpeen vaatiessa moderoit keskusteluja. Chateja järjestetään noin kerran kuukaudessa, arki-iltaisin 1,5 tunnin ajan. Vuoroja voit ottaa oman kalenterisi mukaan.
Kokemustoimija
Kokemustoimijana lisäät ymmärrystä ja tietoa sairaudestasi eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Kokemustoimijana voit pitää luentoja, lyhyitä puheenvuoroja tai alustuksia. Voit olla mukana erilaisissa koulutuksissa, keskusteluissa, työryhmissä, työpajoissa, kehittämisessä ja suunnittelussa. Kokemustoimijana tuot asiakkaan/potilaan polkua jo läpikäyneen tai siinä läheisenä olleen näkökulmaa käsiteltävään asiaan.
Lomaluotsi
Lomaluotsina toimit MTLH:n tuetuilla lomilla lomaryhmän aktivoijana ja vertaiskeskustelun herättäjänä. Luotsina olet mukana koko loman ajan eikä lomasta koidu sinulle kuluja. MTLH tarjoaa kaksipäiväisen koulutuksen ja lisäksi perehdytämme sinut myös Kilpirauhasliiton toimintaan. Osallistut 1-2 lomalle per vuosi.
Kurssivapaaehtoinen
Kurssivapaaehtoisena toimit Kilpirauhasliiton voimavarakursseilla kurssiohjaajan apuna keskittyen vertaistukeen. Olet mukana koko kurssin ajan ja toisinaan sinulla on myös mahdollisuus päästä vaikuttamaan kurssin sisältöön. Kurssista ei koidu sinulle kuluja. Osallistut 1-2 kurssille per vuosi.
Kilpiluotsi
Kilpiluotsina toimit kilpirauhassairaiden hyvinvointia edistävän, luotettavan tiedon sanansaattajana sosiaalisessa mediassa. Kilpiluotsit välittävät Kilpirauhasliiton tuottamaa tietoa ja vahvistavat siten Kilpirauhasliiton viestintää. Kilpiluotsit voivat myös kertoa omia kokemuksiaan ja antaa siten vertaistukea. Kilpiluotsina toimiminen voi käsittää hyvinkin monenlaisia asioita sosiaalisessa mediassa ja tehtävästä voi rakentaa täysin omannäköisen.
Hyvinvointiluotsi
Hyvinvointiluotsina kannustat ja innostat ohjelman osallistujia elintapamuutosten tekemisessä Hyvinvointi ylös – paino alas! -elintapamuutosohjelmassa. Voit toimia elintaparyhmän suljetussa WhatsApp-ryhmässä hyvän fiiliksen ylläpitäjänä tai vaihtoehtoisesti koota elintaparyhmän koolle yhteiseen tapaamiseen. Tapaamisiin tarjoamme valmiit materiaalit. Halutessaan ryhmälle voi ehdottaa esimerkiksi lenkkitreffejä tai muuta yhteistä tekemistä. Tärkeintä on kuitenkin vierellä kulkeminen elintapamuutosprosessissa.
Sinulla on ehkä kokemusta elintapamuutoksen tekemisestä ja siihen liittyvistä haasteista tai kilpirauhasen vajaatoiminta on sinulle tuttu sairaus. Ohjelman vetäjät sekä muut hyvinvointiluotsit ovat tukenasi!
Hyvinvointiluotsit toimivat uudessa hankkeessa “Hyvinvointi ylös, paino alas” Lue lisää täältä.