2023

Lisäkilpirauhaset, nuo meille elintärkeät umpieritysrauhaset, sijaitsevat kilpirauhasen takapinnalla. Niiden tehtävä on tuottaa parathormonia, joka säätelee elimistön kalsiumtasapainoa. Lisäkilpirauhasissa saattaa esiintyä joko liika- tai vajaatoimintaa, mutta vajaatoiminta on liikatoimintaa huomattavasti harvinaisempaa.

– Nettisivuillamme on luettavissa vertaistarina siitä, millaista elämä on yhden lisäkilpirauhasen poiston jälkeen: https://kilpirauhasliitto.fi/elamaa-yhden-lisakilpirauhasen-poiston-jalkeen/
– Tukipuhelimessamme on tänään teemailta lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta. Vastaajana toimii vertainen. Tukipuhelin palvelee klo 18-21 numerossa 050 400 6800.

 

Päivitetty luento lisäkilpirauhasista 1.6.2020


Tiedän, miltä vesi-ilmapallosta tuntuu

Näin kuvailee Tuula Karhila yhä huonommaksi käynyttä vointiaan ennen lisäkilpirauhasen liikatoimintadiagnoosia. Tuula oireili neljä vuotta, kunnes vihdoin sai diagnoosin ja pääsi leikkaukseen. Neljästä lisäkilpirauhasesta poistettiin yksi ylikierroksilla käyvä rauhanen.

Pohjoissuomalainen Taisto oireili ja kipuili virtsakivien vuoksi useita vuosia. Yli 30 vuotta ensimmäisestä virtsakivikohtauksesta, häneltä poistettiin kolme lisäkilpirauhasta ja neljännestä kaksi kolmasosaa, koska ylitoimivaa rauhasta ei kyetty paikallistamaan. Tuulan ja Taiston selviytymistarinat lisäkilpirauhassairauden kanssa antavat kuitenkin toivoa, että periksiantamattomuus ja sitkeys lopulta palkitaan paremmalla elämällä. Tuulan ja Taiston tarinat löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta http://kilpirauhasliitto.fi/potilastarinoita/

Pienten rauhasten elintärkeä tehtävä

Lisäkilpirauhaset ovat kilpirauhasen takapinnalla sijaitsevat neljä umpieritysrauhasta. 10 prosentilla ihmisistä on myös viides rauhanen. Kooltaan ne ovat noin viisi millimetriä. Pienestä koostaan huolimatta lisäkilpirauhaset ovat elintärkeitä. Niiden tehtävä on tuottaa parathormonia, joka säätelee elimistön kalsiumtasapainoa. Lisäkilpirauhasissa saattaa esiintyä joko liika- tai vajaatoimintaa, mutta vajaatoiminta on liikatoimintaa huomattavasti harvinaisempaa. Tavallisimmin vajaatoimintaa esiintyy kilpirauhasleikkauksen seurauksena, jolloin lisäkilpirauhaset voivat vaurioitua tai tulla vahingossa poistetuiksi.

1.6.2018 vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa Maailman lisäkilpirauhaspäivää

Päivän tavoitteena on tehdä lisäkilpirauhassairauksia tunnetummaksi ja muistuttaa, että selittämättömien oireiden takana voi olla nämä pienet umpirauhaset. Liikatoiminnan oireina voi olla väsymys, muistihäiriöt, lihas- ja luustokivut, jäykkyys, vatsakivut sekä virtsakivet. Oireita ei kuitenkaan esiinny yleisesti ja liikatoiminta todetaan usein sattumalta. Vajaatoiminnan ensioireita ovat tavallisimmin sormien ja varpaiden pistely sekä suun ympärillä tuntuva puutuminen.

Takaisin ylös