Mitä vertaistuki on?
Jokaisella olisi tärkeää olla tutuista ihmisistä koostuva sosiaalinen verkosto, jossa voisi jakaa yhteisiä kokemuksia sekä saada tukea, kun sitä tarvitsee. Usein sairaus on tekijä, joka yhdistää eri ihmisiä ja luo pohjan vertaistuelle, jota on saatavissa vertaistoiminnan kautta.
Kilpirauhassairaudet ja lisäkilpirauhassairaudet voivat johtaa niihin kuuluvan väsymyksen tai muiden elämää rajoittavien oireiden vuoksi eristäytymiseen ja yksinäisyyteen. Vertaisryhmässä ne vapaaehtoiset, joiden sairaus on hallinnassa, toimivat tukena heille, joilla sillä hetkellä on haasteita oman selviytymisensä kanssa. Ryhmässä voidaan yrittää löytää keinoja parempaan arkeen yhteisen kokemusten kautta.
Vertaistuki on järjestelmällistä, vuorovaikutteista ja tasa-arvoista tukitoimintaa ryhmässä, jossa kaikki ovat kokeneet samanlaisia elämänvaiheita. Vertaistuki antaa tilaisuuden arvioida, mitkä seikat omassa elämässä, voimavaroissa, sairaudessa ja sen kanssa selviytymisessä yhdistävät tai erottavat muista vastaavia tilanteita läpikäyneistä.
Jokaisella on olemassa sisäisiä voimavaroja, jotka on mahdollista valjastaa käyttöön vertaistuen avulla. Jaettujen kokemusten avulla on ryhmän jäsenten mahdollista löytää erilaisia keinoja oman terveytensä sekä elämäntilanteensa kohentamiseksi. Vertaistuella voi olla myös terapeuttinen vaikutus osallistujiin. Vertaistukea annetaan aina tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin eikä se korvaa ammattihoitoa, vaan toimii paremminkin sen tukena.
Vertaisryhmätoiminta Uudenmaan Kilvessä
Uudenmaan Kilpi tarjoaa jäsenilleen erilaisia vertaisryhmiä. Omat ryhmänsä on niin kilpirauhassyöpäpotilaille, vajaatoimintaa sairastaville kuin liikatoiminnasta kärsiville. Lisäksi nuorille ja työssä käyville on tarjolla omat vertaisryhmänsä. Ryhmien vetäjinä toimivat yhdistyksen koulutetut jäsenet, joilla kaikilla on myös oma taustansa kyseisistä kilpirauhassairauksista. Ryhmät kokoontuvat aluksi 6-8 kertaa ja niihin otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä mukaan enintään kymmenen osallistujaa. Ryhmien tavoitteena on tukea arkea sairauden kanssa, edistää jaksamista sekä vaihtaa kokemuksia saman elämäntilanteen läpikäyneiden kesken.
Tiedot avoimista vertaisilloista löydät alta – tervetuloa mukaan!
Vertaisryhmät
Helsinki
Vertaisryhmät kokoontuvat Kampin palvelukeskuksessa (Salomonkatu 21B, 1krs)
Liikatoiminta- ja Basedow-ryhmä
tiistaisin klo 17.30–19.30 kokoustila Famu:
- 3.9.
- 1.10
- 5.11.
- 3.12.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Kirsi Arstila tarstila[at]gmail.com ja Eeva-Liisa Tamminen eevaliisa.tamminen[at]gmail.com.
Nuorten ryhmä (18 – 40v.)
torstaisin klo 17.30–19.30 kokoustila Famu:
- 19.9.
- 14.11
- 12.12.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Soja Sammalkorpi soja.sammalkorpi[at]gmail.com.
Työssäkäyvien ryhmä
tiistaisin tilat klo 17.30 – 19.30 kokoustila Famu
- 17.9.
- 15.10.
- 12.11.
- 10.12.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Leena Pohjola leena.pohjola02[at]gmail.com.
Muut paikkakunnat
Espoon Ison Omenan vajaatoimintaisten vertaisryhmä
Ryhmä on täynnä. Tähän ryhmään ei oteta enää vuoden 2024 aikana uusia jäseniä.
Lisätiedot: Ulla-Maija Malm: ullamaija.malm[at]gmail.com.
Espoon Saunalahden/Kirkkonummen Masalan vertaisryhmä
Ryhmä on tarkoitettu liika- ja vajaatoimintaa sairastaville. Ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 18 – 19.30 Masalan kirjastossa (Puolukkamäki 7, Kirkkonummi).
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: orvokki.ljungqvist[at]gmail.com
- 10.9.
- 8.10.
- 5.11.
- 3.12.
Hyvinkään vertaisryhmät
Ryhmät Onnensillassa, Hyvinkään Villatehdas, Värttinäpolku, Rappu A 7.
Päiväryhmä maanantaisin klo 13–15
- 2.9.
- 7.10
- 4.11.
- 2.12.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Orvokki Lehtonen, 040 7405277, orvokki.lehtonen[at]gmail.com
Iltaryhmä keskiviikkoisin klo 17–19
- 18.9
- 23.10.
- 20.11.
- 11.12.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Outi Tuina, 040 5373838, outituina[at]gmail.com
Keravan vertaisryhmä
tiistaisin klo 17.30–19.30 Keravan Kaupunginkirjasto, Kerava-parvi, Paasikivenkatu 12
- 27.8.
- 17.9.
- 29.10.
- 26.11.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Heta Müller mukana54[at]gmail.com
Järvenpään vertaisryhmä
Kaikille avoin ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 17.30 – 19.30 Järvenpään kirjasto (Kirjastokatu 8) neuvotteluhuone Oranssi.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Epp Merila, eppmerila[at]gmail.com, p. 045 254 5264.
- Ryhmän tiedot päivittyvät myöhemmin
Ryhmät vailla ohjaajia
Uudenmaan Kilven vahvinta osaamista ovat vertaisryhmät, joita kokoontuu syksyn aikana usealla paikkakunnalla. Olemme saaneet lukuisia toiveita vertaistoiminnan laajentamisesta uusille paikkakunnille, mutta haasteena on ryhmäohjaajien puuttuminen. Ryhmää voi ohjata yksin tai vaikka parina, ja yhdistys tarjoaa perehdytyksen ryhmän vetämiseen. Vertaisryhmien ohjaajilla on koko ajan käytettävissään sekä hankekoordinaattorin että hallituksen vertaistoimintavastaavan tuki. Järjestämme myös säännöllisesti yhdistyksen omia työnohjauksellisia koulutuksia, koska haluamme tukea ryhmäohjaajien jaksamista.
Mikäli paikkakunnallasi ei vielä ole ryhmää, mutta voisit lähteä ryhmäohjaajaksi, ole yhteydessä vertaistoimintavastaava Soile Honkalaan soikka.honkala[at]outlook.com tai hankekoordinaattori Jonna Marttiseen jonna.marttinen[at]uudenmaankilpi.fi tai 044 237 5626.