Kilpirauhanen ja sen sairaudet

Kuva: Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella. Lisäkilpirauhasia on yleensä neljä ja ne sijaitsevat kilpirauhasen takapinnalla.

Kuva: Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella. Lisäkilpirauhasia on yleensä neljä ja ne sijaitsevat kilpirauhasen takapinnalla.

 

Mikä on kilpirauhanen?

Kilpirauhanen on noin 20 grammaa painava, perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät koko elimistön aineenvaihduntaa ja elintoimintoja. Siksi tilanteissa, joissa kilpirauhanen erittää hormoneja liian vähän tai liian paljon, oirekirjo voi olla hyvin laaja.

Katso lisää kilpirauhashormonien vajeeseen tai ylimäärään liittyvistä oireista Kilpirauhasliiton tuottamasta animaatiovideosta.

 


 

Kilpirauhanen ja aivolisäke

Aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH) säätelee kilpirauhasen hormonintuotantoa. Aivolisäke voi TSH:n avulla käskyttää kilpirauhasta joko lisäämään tai vähentämään kilpirauhashormonien tuotantoa.

Aivolisäkkeen TSH-erityksen tärkeimpiä säätelijöitä ovat kilpirauhasen hormonit tyroksiini eli T4 ja trijodityroniini eli T3. Aivolisäkkeestä erittyvä TSH kiihdyttää kilpirauhasen hormonituotantoa. Kun kilpirauhashormonien pitoisuudet verenkierrossa lisääntyvät, aivolisäke vähentää TSH:n eritystä. Tätä sanotaan negatiiviseksi palautevaikutukseksi.

 

Kuva: Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella. Lisäkilpirauhasia on yleensä neljä ja ne sijaitsevat kilpirauhasen takapinnalla.

Kuva: Aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH) säätelee kilpirauhasen hormonintuotantoa. Aivolisäkkeestä erittyvä TSH kiihdyttää kilpirauhasen hormonituotantoa. Kun kilpirauhashormonien pitoisuudet verenkierrossa lisääntyvät, aivolisäke vähentää TSH:n eritystä.

 

Katso lisää kilpirauhasen ja aivolisäkkeen yhteistyöstä Kilpirauhasliiton tuottamasta animaatiovideosta.


 

Kilpirauhassairauksista

Kilpirauhasessa voi ilmetä monenlaisia sairauksia. Näitä sairauksia  ilmenee yleisemmin aikuisilla, mutta myös lapset voivat sairastaa näitä.

  • kilpirauhaseen voi tulla toimintahäiriö (vajaa- tai liikatoiminta)
  • kilpirauhanen voi tulehtua
  • kilpirauhanen voi kasvaa liian suureksi (struuma)
  • kilpirauhaseen voi muodostuu kasvaimia.

Suomessa yli 350 000 henkilöllä on diagnosoitu kilpirauhasen tai lisäkilpirauhasten sairaus. Sairauksista yleisin on kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi). Sitä sairastaa noin 340 000 eli noin 6% väestöstä. Lue lisää kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) on harvinaisempi. Sitä sairastaa noin 1% väestöstä. Kilpirauhasen liikatoiminnan tavallisin syy on autoimmuunisairaus Basedowin tauti eli Gravesin tauti. Irlantilainen lääkäri Robert Graves havaitsi taudin vuonna 1835 ja saksalainen lääkäri Carl von Basedow kuvaili sen vuonna 1840. Lue lisää kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Kilpirauhasessa voi olla kahdenlaisia tulehduksia. Subakuutti tyreoidiitti on kilpirauhasen tulehdus, joka tyypillisesti aiheuttaa kaulakipua, kilpirauhasen seudun aristusta ja vaikeammat taudit yleisoireita, kuten kuumetta. Subakuuttia tyreoidiittia hoidetaan kortisonilääkityksellä.

Toinen tyreoidiitti on autoimmuunityreoidiitti eli autoimmuunitulehdus. Taudista käytetään myös nimeä Hashimoton tauti, koska ensimmäisenä maailmassa autoimmuunitulehduksen kuvaili japanilainen kirurgi Hakaru Hashimoto vuonna 1912. Autoimmuunityreoidiitti on kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin syy. Lue lisää kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Struuma on suurentunut kilpirauhanen, jonka keskeinen aiheuttaja on jodin puute. Aiemmin Suomessa hyvin yleinen kilpirauhassairaus struuma on käynyt harvinaiseksi. Jodinpuutteen lisäksi struumaa voivat aiheuttaa muutkin syyt kuten kilpirauhasen tulehdus. Lue lisää struumasta Duodecimin terveyskirjastosta.

Jodin merkityksestä kilpirauhaselle voit lukea täältä sekä artikkelista Kilpirauhasen vajaatoiminta ja ravitsemus.

 

Kilpirauhasen kasvaimet

Kilpirauhasen kyhmyt ovat yleisiä. Kliinisesti havaituista kyhmyistä noin 5 % on syöpää. Vuosittain löytyy noin 500 uutta syöpätapausta. Lue lisää kilpirauhasen kasvaimista.

 


 

Kilpirauhaspotilaan ABC

Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairauksiin perehtyessä tulee väistämättä törmänneeksi hankalalta kuulostaviin sanoihin. Olemme koonneet oheiseen sanastoon lääketieteellisiä keskeisiä käsitteitä helpottamaan näiden sairauksien terminologian ymmärtämistä.

 

Päivitetty 11.12.2024