Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suositus
Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suositus puhututtaa
Iso kiitos kaikille ajatuksista ja tärkeistä palautteista kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suositukseen liittyen. Keskustelu on odotuksiemme mukaisesti ollut aktiivista, kuten näin tärkeän asian kohdalla tulee ollakin. Monet ovat ymmärrettävästi huolissaan paitsi omasta myös läheisensä tilanteesta. Vastaamme alla esiin nousseisiin keskeisiin kysymyksiin.
Oliko Kilpirauhasliitto Käypä hoito -suositustyöryhmän jäsen?
Kilpirauhasliitto ei ole ollut Käypä hoito -suositustyöryhmän jäsen. Suositukset laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Suosituksissa arvioidaan diagnoosi- ja hoitomenetelmistä käytettävissä olevaa tutkimusnäyttöä.
Käypä hoito -suosituksen laatimista seurasi ja kommentoi kahden potilasjärjestön kymmenestä edustajasta koostuva viiteryhmä, jonka palautteet välitettiin suositustyöryhmälle. Viiteryhmä perusti näkemyksensä pitkäaikaisiin kokemuksiinsa potilasjärjestötyössä.
Työn edetessä ja lausuntokierroksen yhteydessä viiteryhmän jäsenet ja potilasjärjestöt esittivät useita kriittisiä suositukseen kohdistuvia huomioita, joihin liittyen he eivät katsoneet voivansa sitoutua Käypä hoito -suositukseen kokonaisuudessaan. Lue lisää: https://www.kaypahoito.fi/nix03303
Miten Kilpirauhasliitto on tuonut esiin kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien kohtaamia haasteita hoidossa ja pyrkinyt parantamaan tilannetta?
Kilpirauhasliiton tehtävä on edistää potilaiden hyvää hoitoa ja jo vuosia olemme tehneet töitä sen eteen, että kilpirauhaspotilaat voisivat paremmin. Vaikuttamistyö on pääsääntöisesti hidasta, koska kyse on osittain myös suuremmista palvelurakenteiden muutoksista. Vuosien varrella julkaistut kannanotot aiheesta löytyvät osoitteesta: https://kilpirauhasliitto.fi/liitto/kannanotto/
Vuonna 2022 toteutimme kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon laatu -tutkimuksen, josta kävi selkeästi ilmi, että vajaatoiminta vaikuttaa lähes kaikkiin elämänlaadun osa-alueisiin heikentävästi. Lue lisää: https://kilpirauhasliitto.fi/tutkimus-kilpirauhasen-vajaatoiminta-vaikuttaa-elamanlaatuun/. Tämän tutkimuksen tuloksineen toimme esille suositusta laatineelle työryhmälle. Tutkimus on huomioitu Käypä hoito -suosituksessa.
Olemme edistäneet asiaa myös Sosiaali- ja terveysministeriön Pyöreän pöydän tapaamisissa, joiden pohjalta STM vuonna 2023 laati ehdotuksen hoidon saavutettavuuden ja laadun parantamiseksi: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165117
Pidämme jatkossakin yllä keskusteluyhteyksiä eri tahoihin ja keräämme suositukseen liittyvät asialliset palautteet Duodecimin ja suositustyöryhmän edustajien kanssa käsiteltäviksi. Tuomme potilaiden äänen ja huolet kuulluiksi. Prosessi ei pääty nyt julkaistuun suositukseen. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa on ollut ja on edelleen kehitettävää.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suosituksesta kysyttyä
Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suositus julkaistiin marraskuussa 2023. Suositus on herättänyt useita kysymyksiä ja aktiivista keskustelua. Kokosimme kysymykset, jotka on lähetetty Kilpirauhasliittoon ja joita on tuotu esille sosiaalisen median kanavissamme. Toimitimme ne suositustyöryhmän puheenjohtaja, LT, sisätautiopin dosentti, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Saara Metson vastattavaksi. Voit lukea vastaukset alla olevasta pdf-tiedostosta.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suosituksesta kysyttyä (pdf)
Taustaa: Lääkäriseura Duodecim julkaisi 1.11. ensimmäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suosituksen.
”Käypä hoito -suositus yhtenäistää ja selkeyttää kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa. Lisäksi se tarjoaa näyttöön perustuvia ratkaisuja yleisimpiin potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten hoidossa kokemiin haasteisiin,” suositustyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Saara Metso sanoo.
Suositus löytyy osoitteesta: https://www.kaypahoito.fi/hoi50133
Suosituksen potilasversio löytyy osoitteesta: https://www.kaypahoito.fi/khp00139
Voit tutustua potilasversioon myös Kilpi-lehdessä 1/2024 julkaistusta artikkelista.
Sivu päivitetty 3.6.2024