Vuosien vajaatoiminta vaihtui liikalääkitykseen

Heidin tarina

Sain aikoinaan kuulla lapsettomuushoitojen ja tutkimusten yhteydessä, että minulla on ollut pitkään jatkunut kilpirauhasen vajaatoiminta verikoetuloksista päätellen, mahdollisesti vuosia ennen toteamista. Oireita olivat väsymys, vilkkaus ja totaalinen uupumus. Makasin sängyssä ja hengitin sängyn pohjalla suu auki. Avomieheni oli aina poissa, hän saapui kotiin vasta iltaisin klo 22 aikoihin tai myöhemminkin. Hän oli myös viikonloput poissa, joten lepäsin useita tunteja sängyssä kun en jaksanut tehdä mitään. Välillä sitten tein neljätoista tuntia töitä, suursiivouksia, sitten taas lepäsin useita päiviä, joskus nukkuen jopa kolmeen saakka iltapäivällä. Onneksi halusin lapsettomuustesteihin ja tutkimuksiin, jolloin tilanne selvisi.

Ihossani oli myös valkoisia laikkuja ja ihoni oli kuiva. Aluksi olin henkilö, joka ei lihonut: vaikka kuinka söin, paino-ongelmia ei ollut. Kun sitten kilpirauhasen toimintaan oli tullut häiriö, lihoin monta kymmentä kiloa. Myös sydämeni ilmoitti vihlomalla, hengitys oli työlästä ja ajatus ei luistanut. Vaati suuria ponnisteluita ryhtyä toimittamaan päivän askareita. Avomieheni haukkui ja oli töykeä. Onneksi minulla oli paimenkoira, joka oli kanssani ja joka piti kuitenkin elämänrytmiä yllä. En saanut tarvittavaa tukea, ja ihmettelin mistä on kysymys kun voimat ovat niin poissa.

Olin yksityisyrittäjä, joten lääkärissäkäyntejä oli vain tarpeen mukaan, ei mitään vuositarkastuksia tai muutakaan kontrollia. Yksityisyrittäjyys on muutenkin vaativaa ja raha ei useinkaan riitä muuhun kuin laskujen maksuun, jos siihenkään. Lomaa ei ole, ainoastaan velvoitteet laskujen maksuista ja kovat velvoitteet kaiken kaikkiaan. Ihminen pitää silloin huolta itsestään ja toisista, maksaa laskut ja verot ja hoitaa kirjanpidon.

Kukaan ei maksa sairasloma-ajan palkkaa, ei ylityö- tai viikonloppukorvauksia, ei loma-ajan korvauksia, ei rästissä olevia laskuja tai velkoja. Ei ole maineelle hyväksi, jos on sairaslomalla, eikä sitten pystykään suoriutumaan kaikesta sataprosenttisesti. Yrittäjillä pitäisi olla oikeusturva niin kuin muillakin kansalaisilla. Usein yrittäjä kuitenkin haluaa tehdä työnsä hyvin ja vastuullisesti, ja kun sairastuu kilpirauhasen vajaatoimintaan, työmarkkinoilla ei useinkaan haluta ottaa palkkalistoille, kun ja jos asiasta kertoo. Yrittäjyys on kuitenkin asia, joka työllistää, ja työ, jota osaa ja haluaa tehdä. Omien voimavarojen niin salliessa on hyvä ratkaisu.


Lääkityksen säätelystä

Sain lääkityksenä aluksi yhden tabletin päivässä. Sitten se ei ollutkaan riittävä, ja lääkitystä lisättiin. Seurasi liikalääkitys, verikokeita, aikaa kului, taas lääkitystä vähennettiin. Aluksi paino alkoi laskea, nesteet poistuivat. Oli epämukava olo, kun olin tottunut alun perin siihen, ettei noin 35 ikävuoteen asti ollut minkäänlaisia paino-ongelmia.

Noin vuosi sitten terveyskeskuslääkäri määräsi minulle 1+1 Thyroxinia, 0,1 mg ja 0,025 mg. Verikokeet otettiin kuukauden kuluttua lääkityksestä. Terveyskeskuslääkäri sanoi, että arvot ovat vähän kohollaan ja että lääke piiskaa kilpirauhastani liikaa, mutta antaa piiskata, se ei ole haitallista. Söinkin tätä annosta sitten pidemmän aikaa, kunnes menin lääkärintarkastukseen erikoisajokorttia varten. Otettiin verikokeet. Lääkäri totesi, että minulla on ollut liikalääkitys ja että aivolisäkkeeni on ollut “hirtettynä”, ettei se ole toiminut melkeinpä lainkaan. Hän sanoi, että toinen Thyroxin-lääke on jätettävä heti pois.

On tämä ollut aikamoista säätelyä, kun elimistöäni on totutettu välillä väärään liikalääkitykseen ja sitten taas tullut humpsahdus pienempään lääkitykseen. No hyvä kuitenkin, että Thyroxin-lääkitys on olemassa, mutta kyllä kaipaisin myös enemmän vastuuta lääkäreille. Ihmiset eivät ole koekaniineja vaan inhimillisiä ihmisiä.

Myös se, että on tärkeää ottaa lääke tyhjään vatsaan ja että vitamiinien ottaminen vaikuttaa myös lääkkeen imeytymiseen, on hyvä tieto. Tätä en tiennyt ennen kuin löysin tiedon netistä kun aloin itse ottaa selvää asiasta. – Myös greipin ja greipinsiemenuutteen nauttiminen on lukemieni tietojen mukaan haitallista sellaiselle henkilölle, jolla on Thyroxin-lääkitys.

Hyviä vointeja ja myönteistä suhtautumista elämään kaikesta koettelemuksesta huolimatta! Ihminen on arvokas vajaavaisuuksista huolimatta, ja aina kannattaa ajatella myönteisiä olemassa olevia asioita, nähdä jokaisessa päivässä jotain hyvää ja kaunista.

Kokemukset kasvattavat ihmistä nauttimaan elämästä, tiedostamaan pienetkin hyvät asiat jokaisessa ainutlaatuisessa päivässä.

Takaisin ylös